AKTUELNO

Napad na predsednika Srbije već tri godine bez epiloga!

Ne mogu i danas da ne pitam, tri godine nakon pokušaja ubistva Aleksandra Vučića, zašto niko nije kriv i kako je moguće da ne znamo ni jedno jedino ime, rekao je danas srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom posete Bratuncu, gde je prisustvovao pomenu stradalim podrinjskim Srbima.

Foto: Tanjug

- Kako je moguće da pred kamerama čitavog sveta nismo zabeležili nikoga ko bi zaslužio da odgovara za pokušaj ubistva jednog državnika, čoveka koji je došao da se pokloni tuđim žrtvama, da poštuje tuđi bol, očekujući da, valjda, neko poštuje i naš bol - zapitao je Vulin.

Foto: Tanjug

Dodao je da su tri godine prošle, a da nemamo još nikakvu vest o tome ko je pokušao da ubije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a sa njim "i mir, stabilnost i razumevanje na ovim prostorima".

- Dok se to ne reši, imaćemo još mnogo razloga da tražimo objašnjenje - zaključio je.

Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali

Republika Srpska neće biti sama dokle god Srbiju vodi Aleksandar Vučić, biće branjena, čuvana i štićena i o njoj će se voditi računa, zato što Republika Srpska i svako ko u njoj živi to i zaslužuje, izjavio je Vulin u Bratuncu. Vulin je istakao da Srbi sami obeležavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i da niko iz međunarodne zajednice nije hteo da dođe i pogne glavu pred nevinim žrtvama.- Još jednom niko nije hteo da nam ponudi bar saučešće ako već neće ili ne može da nam ponudi pravdu - rekao je Vulin.On je oslobađanje Nasera Orića i Atifa Dudakovića i drugih zločinaca označio ''strašnom porukom da je i pravda daleko od Srba". - Na nama je da ne zaboravimo i ne smemo da zaboravimo. Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali i zločini su, nažalost, bili bez kazne, baš kao što su i danas - naveo je Vulin.On je naglasio da Srbija hoće mir, stabilnost i sigurnost, kao i uspešnu Republiku Srbsku koja se razvija. - Da bi to bilo moguće, moramo biti jedinstveni, moramo biti uvek zajedno kada je teško i kada je manje teško, moramo biti tu za svoj narod - kazao je Vulin. Ministar je nakon parastosa položio venac kod Spomen-krsta na gradskom groblju, a vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici državnih institucija, boračkih udruženja i građani.

Bojić: Potočari bez epiloga tri godine, iako je svima jasno...

Pojedinci i partije u institucijama BiH štite ljude koji su organizovali i izvršili teroristički napad na Aleksandra Vučica tokom komemoracije u Srebrenici 2015. godine, tvrdi član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Borislav Bojić.

Bojić smatra da to što slučaj nema epilog već tri godine samo pokazuje da institucije BiH nisu sposobne da se suoče sa takvim izazovima.

- Ništa se ne dešava u vezi sa ovim slučajem, iako je svima jasno da se radi o terorističkom aktu koji je javno snimljen i gde se jasno i nedvosmisleno vidi šta se desilo - rekao je Bojić za "Nezavisne novine".

Foto: Printscreen Youtube

Iako formalno-pravno postoji mehanizam kako Komisija putem Zakona o parlamentarnoj istrazi može inicirati istražno telo, kaže Bojić, nerealno je da se to desi jer predstoji izborna kampanja, a deo političkih stranaka čiji delegati sede u Komisiji ne bi dozvolio da se nešto uradi tim povodom.

Zamenik predsednika Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbednost Drago Kalabić kaže da je velika sramota za BiH što nije okončana istraga o napadu na bivšeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

- Ovo sigurno rade pod uticajem bošnjackih političara ali, nažalost, tu je i ćutanje srpskih političara koji su u institucijama BiH. Ne samo što su odgovorne institucije BiH, nego bi sigurno želeli da odgovornost prebace na Republiku Srpsku, što je je nedopustivo - rekao je Kalabić.

Kaže i da su institucije BiH dužne da reaguju i pronađu odgovorne, te da je napad na Vučića velika mrlja koja opterećuje odnose BiH i Srbije.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Aleksandar Vučić napadnut je u 11. jula 2015. godine tokom komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici, kojoj je prisustzvovao kao premijer Srbije.

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Potočari

'