AKTUELNO

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednik Ukrajine Petro Porošenko razgovarao je i sa predsednicom vlade Anom Brnabić, kao i sa predsednicom Skupštine Srbije, Majom Gojković.

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, sa kojim je razgovarala o daljem razvoju političkog dijaloga, ekonomske saradnje i ukupnih bilateralnih odnosa.

Premijerka Brnabić je rekla da Srbija očekuje nastavak institucionalne ekonomske saradnje sa Ukrajinom kroz rad zajedničke Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, kao i predlog ukrajinske strane za termin narednog zasedanja te komisije, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Uvereni smo da je u obostranom interesu potpisivanje bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini, rekla je predsednica srpske vlade i u prilog tome navela da je u protekle dve godine uočen blagi rast robne razmene u odnosu na prethodni period stagnacije.

Foto: Tanjug

U 2017. godini robna razmena iznosila je oko 316 miliona evra, a za prva četiri meseca ove godine oko 134 miliona evra, navela je Brnabić.

Govoreći o oblastima u kojima postoji mogućnost saradnje, premijerka je navela poljoprivredu, prehrambenu i laku industriju, energetiku, kao i poboljšanje turističke ponude, dok sa ukrajinske strane postoji naglašeni interes za uspostavljanje direktne avionske linije na relaciji Kijev-Beograd tokom cele godine.

Premijerka je predsedniku Porošenku zahvalila na principijelnoj podršci njegove zemlje u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Brnabić očekuje da će Ukrajina nastaviti da podržava napore Srbije u protivljenju namerama Prištine za učlanjenje u međunarodne organizacije kao što su Interpol, Unesko i drugo.

Ona je upoznala ukrajinskog predsednika i sa evropskim integracijama Srbije, zahvalila mu je na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na tom putu i istakla da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet zemlje.

Brnabić je rekla i da nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Premijerka je ponovila da je Srbija posvećena implementaciji dogovorenog u okviru dijaloga, ali i da očekuje da druga strana takođe primeni ono što je u Briselu potpisano.

Gojković i Porošenko: Evrointegracije zajednički prioritet

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Ukrajine Petro Porošenko saglasili su se danas da evrointegracije predstavljaju zajednički prioritet i još jedan osnov saradnje Srbije i Ukrajine i izrazili spremnost za razmenu iskustava u ovom procesu.

Na sastanku je istaknuto da poseta predsednika Ukrajine ima veliki značaj u sklopu obostranog opredeljenja za jačanje bilateralne saradnje.

Gojković je ukazala da su bilateralni odnosi dobri i tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja i da su dve zemlje opredeljene za dalji razvoj i unapređenje saradnje na političkom, ekonomskom planu, kao i u oblasti evrointegracija, saopšteno je iz parlamenta.

Foto: Tanjug

Gojković je napomenula da postoji značajan prostor za razvoj međuparlamentarne saradnje, te da postoji interes za saradnju na nivou radnih tela dva parlamenta, posebno odbora za spoljne poslove, evrointegracija, ali i u oblasti saobraćaja, turizma, obrazovanja i kulture, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je naglasila da je Narodna skupština spremna da doprinese unapređenju sveukupne bilateralne saradnje putem ratifikacije sporazuma koje dve vlade potpišu.

Ona je istakla da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao što Ukrajina poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Porošenko je istakao da između Srbije i Ukrajine nema otvorenih pitanja i da Ukrajina otvoreno podržava teritorijalni integritet Srbije, da ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da će podržati rešenje do kog se dođe mirno i dijalogom, u okviru međunarodnog prava i zahvalio se Srbiji na njenom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrjaine.

Gojković i Porošenko su se saglasili da evrointegracije predstavljaju zajednički prioritet i još jedan osnov saradnje Srbije i Ukrajine i izrazili spremnost za razmenu iskustava u ovom procesu.

Foto: Tanjug

Porošenko je pozdravio jačanje parlamentarne saradnje u cilju približavanja Srbije i Ukrajine i u tom kontekstu ponovio poziv predsednici Narodne skupštine da poseti Ukrajinu, a predsednica Skupštine Srbije je prihvatila poziv.

Gojković i Porošenko su se založili i za unapređenje ekonomskih odnosa.

Gojković je ukazala da bi otvaranje direktne avio linije između Beograda i Kijeva omogućilo dodatno jačanje privrednih veza i pozdravila saradnju na polju kulture, kao što je podizanje spomenika ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku u Novom Sadu, kao i najavljeno imenovanje ulica u gradovima Ukrajine po srpskim velikanima.

#Ana Brnabić

#Maja Gojković

#Petro Porošenko

'