AKTUELNO

Predsednik Srbije sastao se danas sa evropskim komesarom sa kojim je razgovarao, između ostalog, o napretku Srbije na putu evropskih integracija, ali i prisustvovao potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra, koji je, ističe Vučić, od ogromnog značaja za Srbiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji. Nakon sastanka, Vučić i Han prisustvovali su potpisivanju sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra.

Evropski komesar potpisao je finansijski sporazum sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, a tokom dana sastaće se i sa premijerkom Anom Brnabić.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije izjavio je da potpisivanje sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. jeste od velikog značaja za našu zemlju. Ovaj novac biće iskorišćen za evrointegracije i sektor pravde.

- Na nama je da koristimo sve prednosti kao kandidat, kako bismo spremno dočekali članstvo. EU je najveći donator Srbije, na čemu smo mnogo zahvalni - rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio Hanu na posvećenosti problemima u Srbiji. Podsetio je da Srbija nema problema sa ekonomijom i merama koje su dobre. Rast je, kako kaže, u prva tri meseca najveći u celom regionu - 4,6 odsto.

- Srbija treću godinu zaredom ima suficit i nivo javnog duga do kraja godine biće manji od 50 odsto BDP. Zahvalan sam građanima Srbije koji su razumeli da se kasa Srbije može domaćinski puniti i prazniti - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Predsednik je istakao da Srbija nastavlja da napreduje i da se hvata u koštac sa problemom kakav je Kosovo.

- Nastavićemo da razgovaramo sa Prištinom i sačuvamo živote i Srba i Albanaca. Ne nalazimo se u lakoj situaciji, neki ne žele kompromis, ali treba da težimo dogovoru. Bolje da razgovaramo i deset godina, nego da imamo sat sukoba i ratova - rekao je Vučić novinarima, dodajući da Srbiju niko neće moći da ponižava.

Vučić je rekao da je sa Hanom dugo razgovarao, prijateljski, i da su teme bile stanje u Evropi i u svetu.

-  Ništa nije idealno, ali moramo da se posvetimo rešavanju naših problema. Ubeđen sam da ćemo uz podršku ljudi kakav je Han, naći svoje mesto. Ostaje nam mnogo da radimo i rešimo pitanje Kosova, nakon čega se nadam da ćemo biti bliži Evropi - kaže predsednik.

Podseća da sve što se radi, radi se zbog Srbije, ne zbog Evrope i da neke stvari neće zavisiti i ne zavise od nas.

- Moramo da progutamo da li će nas brže ili sporije prihvatiti u EU. Ipak verujem da će sve što smo čuli na Samitu u Sofiji, biti ostvareno - rekao je Vučić, još jednom zahvaljujući Hanu na podršci.

Komesar Johanes Han rekao je da je sa Vučićem razgovarao o Kosovu, ali da će se uzdržati od ove teme.

Foto: Tanjug

- Kosovo nije suštinsko za razvoj Srbije, te ima mnogo elemenata koji su isto tako važni - rekao je Han.

Han je podsetio da će EU podržati osnovne institucije pravosuđa u Srbiji, kako bi rad bio efikasniji i transparentniji.

Kako kaže, vladavina prava određuje brzinu ulaska Srbije u EU, a privlači i nove investitore.

- Predsednik je i sam pomenuo da Srbija ima dobre ekonomske performanse koje su i iznad evropskog proseka

Han je rekao da je 41 milion koji je određen sporazumom samo deo pomoći EU i odraz je opredeljenja da se Srbija podrži na putu evropskih integracija.

- Srbija je postala jako privlačna za strane investicije iz Evrope, te je 80 odsto investitora u Srbiji iz Evrope. Konkretni rezultati su vidljivi i budite uvereni da smo opredeljeni za dalji razvoj Srbije i proces pridruživanja. Očekujemo punu podršku srpskog naroda - rekao je Han, zahvaljujući se na dobrodošlici.

#Aleksandar Vučić

#Johanes Han

'