AKTUELNO

Dao je Granit Džaka gol Srbiji na SP u Rusiji i to proslavio pokazujući albanskog orla, čime je hteo da ponizi Srbe, ali ponizio je samo sebe i zemlju za koju igra - Švajcarsku.

Niko se nije iznenadio ovim provokativnim gestom veziste Arsenala jer je Granit Džaka samo nastavio stazom svog oca, dokazanog ekstremiste Ragipa.

Naime, Ragip Džaka bio je jedan od albanskih disidenata separatista osamdesetih godina prošlog veka i među prvim Albancima koji su uzvikivali „Kosovo republjik“.

Džaka senior je sa 22 godine zbog protesta protiv vlasti i pozivanja na ujedinjenje svih Albanaca u jednu zemlju i stvaranja velike Albanije 1986. godine priveden i ležao je jedno vreme u beogradskom zatvoru. Tačnije, osuđen je na šest godina robije zbog parola protiv sistema.

Koliko Džakina porodica mrzi Srbe i Srbiju, najbolje dokazuje činjenica da je, osim Ragipa, iza brave zbog vređanja Srbije bio i njegov ujak, koji je zbog toga odležao 15 godina.

Nakon izlaska iz zatvora, Ragip se s Kosova odselio u Švajcarsku, gde je 1992. rođen Granit, koji danas nastupa za reprezentaciju te zemlje.

Podsećamo, protesti na kojima je bio i Ragip Džaka počeli su u februaru 1986. To su bili relativno mali protesti, sa 100 do 5.000 učesnika i bili su uglavnom reakcija na pojedinačne međuetničke incidente.

Na provokacije Albanaca u dresu Švajcarske, samim tim i Granita Džake, odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić: „Mrzite nas koliko hoćete.“

- Ponosan sam na naše građane, jer je naša nacija sinoć bila ujedinjena u tuzi i mislim da teško da smo ikada bili tužniji. Ali nikoga nismo vređali i bili smo tužni zato što volimo svoju zemlju, a ne što mrzimo nekog drugog  - rekao je Vučić.

On je ponovio, kao i juče, da ćemo mi podržati naše sportiste, fudbalere.

- Verujem u pobedu na sledećoj utakmici. A i ako ne bude, jednako ćemo voleti svoju zemlju i uvek ćemo biti uz svoje sportiste. Ne trebaju nam pesme protiv drugih, mržnja protiv drugih, a oni neka nas mrze. To govori i o našoj i njihovoj veličini - kazao je on.

#Albanija

#Beograd

#Hapšenje

'