AKTUELNO

Petar Petković iz Kancelarije za KiM, povodom napada na predsednika Vučića i toga da li specijalni rat može da utiče na dijalog Beograda i Prištine, rekao je da je reč o psihološko propagandnom ratu koji polako prelazi i na teren nasilja.

- To govori da je situacija u zemlji zaista ozbiljna. Kada govorimo da se pojačava pritisak, što iznutra, što spolja, da se oslabi pozicija u odbrani naših nacionalnih interesa, pogotovo u želji da se pronađe kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije, jasno pokazuje koji je glavni cilj onih koji vode ovaj rat - ističe Petković zaNovo jutro televizije Pink.

Foto: Printscreen

On dodaje da postoji ista matrica kada se govori o ovoj vrsti specijalnog rata, i u centralnoj Srbiji, i na Kosovu i Metohiji.

- U smislu da je to na KiM već poznato, u smislu da je žrtva uvek kriva. Dakle, kriv je Marko Đurić kada ga hapse i brutalno razvlače po ulicama Prištine, krivi su Srbi kada ih Albanci progone, kriv je brat predsednika kada mu probadaju slezinu i bubrege pendrecima, kriv je sin kada ode na uktamicu. Krivci su svi oni koji treba da dovedu na kraju do predsednika, zato što se ovde traži na tacni glava Aleksandra Vučića - naglasio je Petković.

Po njegovom mišljenju, u svim medijima koji šire tu vrstu priče, nema nikakve odgovornosti niti vesti koje govore o kakvom nivou kriminaliteta se radi kada se govori o albanskim političarima.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da postoji serija lažnih vesti i brutalnih napada na predsednikovu porodicu.

- Ja se ne sećam da su ikada članovi porodice na taj način bili izloženi udaru javnosti. Nekako se poštovao viteški kod i elementarna pristojnost. Sada imamo sve ove lažne vesti koje dobijaju nove forme - istakao je Krstić.

Foto: Printscreen

On dodaje da su napadi na sina predsednika Vučića nedopustivi u bilo kojoj demokratskoj zemlji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da specijalni rat vodi svako ko želi da ostvari političke ciljeve zloupotrebom medija.

- U ovom slučaju ste imali nekoliko primera toga, izazivanje opšte panike pomoću onih vesti o vodi, sledeća tačka tog specijalnog rata je bila blokada puteva, navodno motivisana cenom benzina, a onda ste imali jedan oblik političke provokacije specijalnog rata, koji se odnosio na kontraverzni slučaj Cvetković - istakao je Stanković.

Foto: Printscreen

Povodom slika predsednikovog sina na utakmici u Moskvi i vesti o tome, Stanković je rekao da je to napad na Vučićevog sina, u kom je cilj da se predsednik napadne kroz kriminalizaciju njegovog sina.

- Nema nikakvog razloga da on postane tema, ali je postao zato što se pokušala kriminalizacija najpre njega, pa njegovog oca - zaključio je Stanković.

Diplomata Zoran Milivojević kazao je da se iz svega vidi da stvari oko Kosova i Metohije ne idu onako kako je to negde zamišljeno.

Foto: Printscreen

- Suština je da je Srbija smetnja. Bez Srbije se ništa ne može rešiti. Srbija je rezistentna, ne prihvata rešenja koja se nameću, koja podrazumevaju i otimanje teritorije, ugrožavanje državnih interesa - ističe Milivojević.

#Aleksandar Vučić

#Petar Petković

'