AKTUELNO

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas je dodeljeno priznanje počasnog građanina Loznice.

To najveće gradsko priznanje dodeljeno je na Svečanoj akademiji povodom 16. juna - Dana Grada Loznice, a u Vučićevo ime ga je primio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike.

Vučić je, kako se ističe obrazloženju, "svojom izvanrednom borbenošću i upornošću u otpočinjanju sveobuhvatnih reformi i promena, svojim znanjem i energijom, suštinski doprineo razvoju Srbije, zemlje sa šansom, države zasnovane na najvišim standardima razvijenog sveta", objavljeno je na veb stranici Grada.

Pored toga, navodi se da je Vučih, kao predsednik Srbije, preuzeo odgovornost za rešavanje najvažnijih i najtežih problema koji vekovima i decenijama opterećuju i koče Srbiju na njenom civilizacijskom i evropskom putu.

- Svet i svetski državnici prepoznali su misiju predsednika Srbije da svoju zemlju uzdigne i izdigne iz šablona problematične, u primer Srbije kao odlučujućeg faktora stabilnosti čitavog Balkana i jugoistočne Evrope - dodaje se u obrazloženju.

Selaković, koji je u Vučićevo ime primio priznanje, u izjavi zahvalnosti je rekao da "u vremenu kada imate predsednika koji ne priča i ne bavi se samo lepim stvarima, već rešava teške, mučne, nagomilane i kompleksne probleme, ovakvo priznanje znači više nego mnogo".

Prema njegovim rečima, Loznica ima važne pojekte, od kojih je istakao tri - brzi put koji će od Koridora 10 doći i do Loznice, a druga dva su ono što je čekala možda i više od 30 godina - dve kompanije automobilske industrije ''Adient'', američke, i ''Mint'' kineske, koje će u srcu Podrinja zaposliti 3.000 ljudi.

On je dodao da će za nešto manje od mesec i po dana biti potpisana oba ugovora i ozvaničen dolazak ovih investitora u Loznicu.

- Loznica je grad u kojem možete osetiti da je sve što njegovo rukovodstvo radi na prvom mestu prožeto ljubavlju, a uspeli ste da je prenesete i na one koji vode Srbiju. To je uspeh koji će biti krunisan budućnošću koju Loznica ne čeka, nego joj hrli, budućnost koja treba da bude mirna, sigurna luka svakom detetu koje će se ovde roditi i poželeti ovde da živi - poručio je Selaković.

Tom događaju prethodila je praznična beseda gradonačelnika Vidoja Petrovića, koji je uputio dobrodošlicu svim gostima među kojima je bio ambasador Ruske federacije Čepurin, a po tradiciji već duži niz godina i diplomate iz indonežanske ambasade, Stalne konferencije gradova i opština, čelnici dvadesetak gradova i opština Srbije i BiH, Vukove zadužbine, privrednici iz lozničkog kraja.

Za posebna ostvarenja i stvaralaštvo gradonačelnik Petrović i predsednica Skupštine grada Milena Manojlović Knežević uručili su tri gradske povelje i 10 plaketa, objavljeno je na veb stranici Grada.

#Aleksandar Vučić

#Loznica

#Nikola Selaković

'