AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink istakli su da događaji od prethodnih dana nisu samo slučajnost, već karike u lancu akcija koje se vode protiv Srbije i njenih institucija. Pritisci se, kako kažu, odnose na Kosovo, ali i na dnevno-političke teme.

Novinar Stefan Cvetković, čiji je nestanak prijavljen u noći između srede i četvrtka, pronađen je juče rano ujutru u širem reonu Bele Crkve, bez ikakvih vidljivih povreda. Komentarišući ovaj slučaj koji je potresao čitavu Srbiju, politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da su službe odgovorile brzo i efikasno i da je najvažnije da je novinar živ.

- Ovo je dokaz da država efikasno rešava potencijalne izazove u vezi sa bezbednosti novinara, a čini mi se da je u Srbiji previše sloboda, pa i one slobode bez odgovornosti, budući da smo pre pronalaska Cvetkovića imali teorije o tome da je nestanak proizvod sumnjivih poslova Srbije - kaže politički analitičar.

On ističe da je ceo slučaj pod velom tajne, da postoje kontradiktorne informacije o njegovom kretanju i boravku, te da treba sačekati rezultat istrage.

Foto: TV Pink

- Ljudi mnogo više od istina cene proizvoljnosti i svoje unapred formirane interpretacije događaja. Ipak, ovde treba napraviti razliku autoritativnog stave države koji je zasnovan na činjenicama, od naklapanja koja služe za dnevno-političku upotrebu - kaže Stanković.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić ističe da je u narodu opšte zadovoljstvo zbog pronalaska novinara, budući da je država pokazala da je odgovorna i sposobna da odgovori na svaki izazov. Očito je, kaže, da je Srbija u fazi žestokog specijalnog rata koji se vodi protiv nje.

- Svaki događaj: benzin, voda, malinari, Oliver Ivanović, novinar - sve se koristi za napad na predsednika Republike i vlast. Oni koji su izgubili na izborima, potpomognuti spolja, ali i iznutra, svaku situaciju koriste za napad na vlast - kaže Spasić za Pink.

On podvlači da je važno verovati državi i njenom predsedniku i da ne treba prihvatati u laži koje se izriču samo da bi se unela nesigurnost i nepoverenje.

- Specijalni rat je kategorija koju smo izbacili po uvođenju demokratije, smatralo se da je komunistička fraza. Ovaj rat se ne vodi oružjem, ubistvima, atentatima, već ima za cilj da unese dozu nesigurnosti i bojazan među građane širenjem dezinformacija, nabeđivanjem...

Stanković smatra da postoji matrica prema kojoj se Srbija izlaže pritiscima. Jedan od njih je navodni nestanak novinara koji je iskorišćen za napad na vlast, njene institucije i predsednika. Bitno je, kaže, izazvati dva efekta kod građana: efekat da je država nesposobna da obeća bezbednost i stvoriti negativna osećanja prema vlasti.

Foto: TV Pink

Kaže, nije slučajno da je on odabran jer je pisao o Oliveru Ivanovića, za čije ubistvo je grupa opozicionih partija i novinarskih udruženja optužila predsednika i vlast u Srbiji. Vučić je, kaže, predstavljen kao neko ko je formirao političku bazu za ubistvo Ivanovića, pa je nestanak ovog novinara dobro došao kao nastavak napada. Analitičar ističe da su se "na pozornici ugasila svetla" kada je pronađen Cvetković. Smatra i da postoji vrsta žala zbog pronalaska novinara, jer da nije pronađen još dan ili dva, moglo bi da se nastavi sa podrivanjem države i napadima.

- Ubačena je priča da je bezbednost novinara na niskom nivou. Stvara se namerno lažna slika o našoj zemlji, a to odgovara onima koji imaju politički interes da dođe do prevrata - kaže politički analitičar.

Spasić kaže da se u specijalnom ratu biraju ciljane mete i jedna organizovana grupa koja će se napasti. Znali su, kaže, da će vest o nestanku novinara buknuti zemljom. Laž o zatrovanoj vodi ima za cilj da unese paniku među građanstvo i dozu velikog straha, ističe Spasić.

Foto: TV Pink

Izmišljotina o vodi je bio katastrofalni psihološki napad na građane i država bi morala efikasno da deluje i strogo kazni počinioce. Ovakva glasina često ostaje i teško je razuveriti građane, odnosno dokazati im da je zaista reč o laži. Ako je 1000 građana primilo informaciju, 10 odsto nikada neće poverovati da je reč o lažnoj informaciji - kaže bivši obaveštajac za Pink, dodajući da su izuzetno opasne ovakve psihološke igre. Specijalni rat je, ističe, dugo pripreman i teško je otkriti ko ga je započeo.

Stanković podseća da su se blokada puteva, priča o vodi i nestanak novinara desili gotovo dan za danom.

- A sve ovo se dešava tokom procesa rešavanja statusa Kosova. Dakle, unosi se neizvesnost, stvara se utisak neodgovorne vlasti i pravi se vrsta "miksa" - danas ćemo Srbiju da pritiskamo za KiM, a sutra će opozicionari da podižu stepen uznemirenja među građanima širenjem lažnih vesti - kaže politički analitičar, dodajući da postoji i metod potiskivanja pozitivnih vesti u Srbiji, odnosno, o njima se slabije priča i piše, dok se u prvi plan stvaraju negativne vesti.

Foto: TV Pink

Spasić kaže da je reč o lancu akcija, ne o sporadičnim akcijama i da se od građana traži da ovakve informacije ne prihvate. Kada specijalni rat ne da rezultat, kaže, prelazi se na teror, pa smo videli napad na čoveka u Borči, napad na policajca.

- Građani ne treba da se uzrujavaju, već da slušaju upustva vlasti - kaže bivši obaveštajac.

Stanković kaže da nije slučajno izabrana voda, te da je ovo demonstracija dokle se može ići u širenju panike i straha. Podseća da se ni 1999. godine nije dešavalo širenje lažnih informacija o vodi, što govori o jako opasnim namerama onih koji stoje iza ovih akcija. Podsetio je i da je kvalitet vode u Beogradu na najvišem nivou.

#Božidar Spasić

#Dejan Vuk Stanković

#Novinar

'