AKTUELNO

Netačno da je Paraćin bio onemogućen u zapošljavanju i da je opstruisan rad lokalnih službi.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić optužio je tokom rasprave u Narodnoj skupštini predsednika Opštine Paraćin Sašu Paunovića da je izrekao gomilu laži kad se nedavno požalio EU na stanje lokalne demokratije u Srbiji!

- Smatram da nije korektno i da nije u redu dovoditi građanke i građane Srbije u zabludu. Zloupotreba pozicije dovela je do toga da se ruži država Srbija jer se vrlo neosnovano govori o nečemu što se nije ni dogodilo. Dokaz za to je zahtev koji je dotični predsednik opštine legitimno uputio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a koji je sasvim različit od onog zahteva koji je uputio Kongresu Saveta Evrope – kaže Ružić.

Ministar je naglasio da je Paunovićeva namera očigledno bila da naruži sopstvenu državu.

Foto: Media Centar Beograd

- Jedan od narodnih poslanika je pozvao na to da se uvedu privremeni organ ili privremene mere u Paraćinu na osnovu velikog broja potpisa građana koje je prikupila jedna politička partija u opštini. To, naravno, nije osnov zakonski za uvođenje privremenih mera u opštini, nije se ni dogodilo, a upravo se na te navodne opasnosti ukazuje. Nema ni osnova da se lažno govori i da se pišu žalbe koje svojim sadržajem ne korespondiraju sa istinom. To je ono što je svakako nedopustivo – kaže Ružić.

A posebno je nedopustivo, nastavlja Ružić, da se govori o tome da je Paraćin bio onemogućen u zapošljavanju i da je time opstruisan rad lokalnih službi:

- U prethodne dve godine Ministarstvo je uputilo 16 predloga za saglasnosti za zapošljavanje u opštini Paraćin. I u ovom periodu opština Paraćin je dobila saglasnost za zapošljavanje 13 lica na neodređeno vreme i 35 lica na određeno vreme. Ovi podaci ukazuju na relativno povoljniji položaj u odnosu na neke druge opštine gde vladajuće koalicije nisu iz opozicionih partija.

Ružić je naglasio da je krajnje nedopustivo da se ovakva žalba pri tome iskoristi da se govori o političkoj istoriji odnosno nekim političkim ubistvima i nezakonitim hapšenjima političkih protivnika.

- Moja politička ocena je da bi oni koji na ovakav način blate svoju državu prosto morali da imaju barem malo stida kada preduzmu meru koja nije utemeljena ni u istini, ni u nekim potezima, ni u nekim aktivnostima, niti u zakonu, a naročito ne da se daju političke ocene o onome što je totalno suprotno nalazima na polju funkcionisanja lokalnih samouprava ili lokalnih vlasti u Srbiji – rekao je Ružić.

#Branko Ružić

#saša paunović

'