AKTUELNO

Posle puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda (TANAP), predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan imali su i bilateralni sastanak.

Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko i po dolasku, a na svečanoj bini stajao je pored Erdogana, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Azerbejdžana, Petrom Porošenkom i Ilhamom Alijevim.

Predsednik Srbije je u Turskoj boravio pre nešto više od mesec dana - 6. i 7. maja u bilateralnoj poseti, kada ga je Erdogan lično dočekao na aerodromu u Istanbulu i time mu ukazao posebnu čast.

Tada je, tokom dvodnevne posete, u Ankari potpisano više sporazuma o saradnji između Srbije i Turske. Vučić je tom prilikom rekao da je upravo turski lider najzaslu?niji za vrtoglavi uspon saradnje dve zemlje i ukazao da je Turska "najveća sila" na Balkanu.

Erdogan je sa svoje strane poručio da je cilj njegove zemlje razmena sa Srbijom vredna pet milijardi dolara I zajednički rad na jačanju stabilnosti i mira na Balkanu, uprkos onima kojima to smeta.

Inače, Erdogan je posetio Srbiju oktobra prošle godine,a intenzivni kontakti dvojice predsednika upotpunjeni su i trilateralnim sastankom u januaru ove godine u Istanbulu sa članom Predsedništva BiH bakorom izetbegovićem.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

'