AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa pomoćnicom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintom Kejtom.

Predsednik Vučić pozdravio je dobru saradnju sa UN i istakao važnost UNMIK na KiM za obezbeđivanje mira i stabilnosti i zaštite srpskog naroda na KiM.

Foto: Tanjug

On je izrazio zabrinutost zbog sve učestalijih napada Albanaca na Srbe i pomoćnici generalnog sekretara predao je listu incidenata koji su se dogodili tokom maja 2018. godine na teritoriji Kosova i Metohije koji predstavljaju dokaz o sistematskom i ozbiljnom nasilju nad Srbima koji žive u Pokrajini.

- Srbija pridaje posebnu važnost UNMIK na KiM, u koju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo ima najviše poverenja - istakao je predsednik Vučić.

On je istakao da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti u svetu i opredeljenja je za aktivno učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva sve većeg broja pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga u mirovnim misijama UN.

On je pozdravio napore generalnog sekretara UN Gutereša, posebno u oblasti prevencije sukoba, uz uverenje da će koherentniji pristup i jačanje istitucionalne strukture UN obezbediti veću efikasnost u odgovoru na krizne situacije.

Pomoćnica generalnog sekretara Bintu Kejta zahvalila je na učešću srpskih bezbednosnih snaga u mirovnim operacijama UN.

Sastanku je prisustvovao i šef UNMIK Zahir Tanin.

#Aleksandar Vučić

#Ujedinjene nacije

'