AKTUELNO

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao je danas sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Parlamenta Gruzije, koju predvodi predsednica Odbora Sofi Katsarava i istakao da su odnosi dve zemlje prijateljski i zasnovani na principu uzajamnog uvažavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

On je naglasio da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj bilateralnih odnosa sa Gruzijom i izrazio zadovoljstvo što je u prethodnom periodu došlo do inetnziviranja međuparlamentarne saradnje, saopšteno je iz parlamenta.

Marinković je ukazao da postoji prostor da se unapredi saradnja između radnih tela dva parlamenta, u domenu evropskih integracija, spoljnih poslova, privrede i kulture, kao i preko aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva.

Na obostranu korist bilo bi i intenziviranje saradnje između Srbije i Gruzije u multilateralnim telima, imajući u vidu da obe strane poštuju princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta, zaključio je Marinković.

On je naveo da je strateški cilj članstvo u EU i ukazao da je do sada otvoreno 12 pregovaračkih poglavlja, da su dva privremeno zatvorena, i da očekujemo otvaranje još dva poglavlja.

- Cilj je da do 2021. godine harmonizujemo domaće zakonodavstvo sa evropskim - istakao je Marinković.

Najveći izazov u procesu evropskih integracija Srbije jeste Poglavlje 35, koje se tiče normalizacije odnosa sa Prištinom, naveo je Marinković i upoznao sagovornike sa tokom dijaloga sa Prištinom.

Katsarava je istakla da su za gruzijski parlament od velike koristi iskustva Narodne skupštine i njenih radnih tela u procesu evropskih integracija i usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Sagovornici su se tokom razgovora složili i da se bilateralna saradnja može unaprediti i u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, kao i u okviru inicijative "Jedan pojas-jedan put", navodi se u saopštenju.

#Gruzija

#Srbija

'