AKTUELNO

Metju Rasel Li koji prati rad UN postavio je portparolu Antonija Gitereša pitanje u vezi sa eventualnim pokretanjem istrage oko sumnjivih poslovanja kompanije CEFC i isplata na račune Vuka Jeremića. Odgovor je glasio da su UN spremne da istraže sva sumnjiva dešavanja.

Budući da su aferom "Jeremić" i korupcijom počeli da se bave i svetski novinari, tako je ona postala jedna od važnih tema i za akreditovanog izveštača koji prati rad UN, Metjua Rasela Lija.

Li je u nastavku razgovora za Pink.rs, istakao je da je portparolu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša Stefanu Dujaricu uputio pitanje u vezi sa međunarodnim korupcionaškim skandalom u čijem se centru našao i Vuk Jeremić, nekadašnji predsedavajući GS UN i lider Narodne stranke.

Li je Dujaricu objasnio da je CEFC kompanija finansirala mnoge i da svrha zasad nije poznata, te da se u Srbiji digla velika prašina oko uplata koje je od ove kompanije primio Vuk Jeremić. Li je pitao kada će se pokrenuti vid istrage u vezi sa kompanijom koja i dalje u Ekonomskom i socijalnom savetu UN ima specijalni konsultativni status, kao i istraga o svim sumnjivim transakcijama, među kojima je i uplata od 1,3 miliona dolara Vuku Jeremiću.

- Zar ne bi bilo u interesu Ujedinjenih nacija da saznaju šta se zapravo dogodilo u ovom slučaju - zapitao je Li.

Odgovor je kratko glasio da je UN "spremna da uvek dublje istraži sva dešavanja", nakon čega je Guterešev portparol brzo napustio govornicu.

Li je redakciji portala Pink.rs prosledio i snimak razgovora sa Stefanom Dujaricem koji možete pogledati u nastavku:

Li, inače novinar Iner siti presa koji istražuje dešavanja unutar UN, juče je ekskluzivno za Pink.rs detaljno govorio o slučaju poslova visoke korupcije i tome da očekuje da će svi koji su primali novac kompanije CEFC biti procesuirani. Podsetio je da Gutereš nije pokrenuo istragu i, kako mu se čini, Ujedinjene nacije i ne žele da se detalji transakcija otkriju. On je rekao, govoreći o dešavanjima u SAD, da je u toku postupak američkog tužilaštva protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga Patrika Hoa i kompanije CEFC uhapšenog kineskog tajkuna Jia Jianminga.

Novoizabrana predsednica Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinosa Garses ranije je najavila da će otvoriti sve dosijee unutar ove institucije, pa i one u kojima se pominje njen prethodnik Jeremić.

Foto: Tanjug AP

Li je ranije upitao Espinosu da li će podržati donošenje akta o slobodnom pristupu informacijama unutar UN, kako bi javnost i novinari mogli da budu obavešteni o uticaju biznisa i nevladinih organizacija na njihov rad. On se posebno interesovao za poslovanje kineske kompanije CEFC, u kojoj je Jeremić bio angažovan, a koja je uplaćivala milione dolara njegovoj organizaciji CIRSD i agenciji za PR i konsalting, a s kojom je Jeremić sarađivao i dok je bio predsedavajući GS UN.

Podsetimo, kako je u svom opsežnom istraživanju otkrio i antikorupcijski portal "Antidot", Jeremić je upravo s te funkcije posredovao u sklapanju poslova između kompanija CEFC i PEMEX, a kasnije je bio i savetnik u obe.

Podsećamo da je na Jeremićeve račune uplaćeno 7.5 miliona dolara, da je novac išao preko njegove nevladine organizacije CIRSD, a da su novac uplaćivali uglavnom oni koji su sada uhapšeni zbog međunarodne korupcije - Patrik Ho, Ji Jianming i Šeik Tidijan Gadio, član Savetodavnog odbora CIRSD-a.

Foto: Antidot

#Metju Rasel Li

#Ujedinjene nacije

#Vuk Jeremić

'