AKTUELNO

Na Kosovu i Metohiji su određene grupe nastavile delovanje koje za cilj ima da na oproban način vršenja pritisaka na Srbe u sredinama u kojima ne čine većinu učine da oni ponovo ili konačno napuste KiM, kazao je ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.

Jevtić je naveo da su metode na koje se pritisci vrše različiti, te da ima i direktnih napada na Srbe i njihovu imovinu, institucionalnih pritisaka, poput hapšenja po navodnim optužnicama za ratne zločine...

- Sve su to negde oprobani modeli koji su dali rezultate ne samo na KiM već, recimo i u Hrvatskoj - kazao je Jevtić u intervjuu za "Novi magazin" i dodao da je generalno situacija u južnoj pokrajini svakako napeta i zahteva pažnju međunarodne zajednice koja, dodaje, neshvatljivo ćuti.

Govoreći o najavama albanskih političara u Prištini za formiranje vojske Kosova, Jevtić je kazao da te najave nisu od juče već konstantne u poslednje tri godine.

- I one se više koriste za unutrašnju političku upotrebu, sa jedne strane, i sa druge kao vid pritisaka na međunarodnu zajednicu da nešto tako dozvoli bez saglasnosti Srba, iako je za izmenu Ustava Kosova potrebno da glasa najmanje 80 poslanika od ukupno 120 i saglasnost ili glas srpskih poslanika su važni - kazao je Jevtić.

Dodajući da bi od 10 srpskih poslanika za formiranje vojske moralo da glasa najmanje četiri poslanika, Jevtić je kazao da bez glasova poslanika Srpske liste to je nemoguće uraditi, osim ako ne dođe do izmene i dopune Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, čemu se trenutno protivi međunarodna zajednica.

Govoreći o roku koji je EU dala političarima na KiM da se formira ZSO, Jevtić je naveo da je gotovo izvesno da ZSO neće biti formirana u ovoj godini.

- Nije tu problem izrada Statuta ZSO, to je tehnički proces. Glavno pitanje je pravni okvir i u ovom trenutku smo daleko od rešenja po tom pitanju, jer ne postoji spremnost za izmene postojećih zakonskih regulativa kako bi ZSO bila formirana na način na koji je to definisano u principima potpisanim u Briselu - kazao je Jevtić.

Dodao je da se, prema onome što se može čuti u Prištini, sve više govori o konačnom sporazumu i nečemu što će biti dodatno dogovoreno i oko same ZSO.

Kazao je da postoji suštinska razlika u konceptima ZSO gledano iz ugla Beograda i Prištine, te da Priština želi nešto što se zasniva na Asocijaciji ili Udruženju opština sa srpskom većinom, a što nema nikakve posebne nadležnosti.

- Dok je ZSO nešto što predviđa nadležnosti u oblastima zdravstvene zaštite, obrazovanja, urbanog i prostornog planiranja i ekonomskog razvoja u skladu sa principima, gde bi ZSO imala svoje organe, predsednika, skupštinu, zastavu - kazao je Jevtić.

Upitan za američki predlog za rešenje kosovskog pitanja, za koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno izjavio da je neprihvatljiv za Srbe i Srbiju, Jevtić je kazao da lično nije video taj predlog, ali da je očigledno da je Srbima na KiM nuđeno nešto što je već dogovoreno u Briselu, a to je ZSO, a da se Srbija odrekne nečeg mnogo značajnijeg.

- Takav odnos prema rešavanju problema ili onoga što treba da bude krajnji kompromis nije korektan. Jasno je da postoji potreba rešavanja odnosa dva naroda na Balkanu, a da to bude dugoročno i trajno rešenje koje će doprineti miru i stabilnosti - naveo je.

Dodao je da Srbi na KiM, ali i Srbija, moraju da dobiju daleko veće garancije u mnogim oblastima, od procesa povratka, zatim pitanja uzurpirane imovine, zastupljenosti u institucijama na svim nivoima, zatim zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kao i da se napadi na Srbe i na njihovu imovinu kažnjavaju hitnim postupcima.

Odgovarajući na pitanje koje su crvene linije Srpske liste kada je reč o pravno-obavezujućem sporazumu, Jevtić je kazao da ne želi da govori o crvenim linijama, te da ne želi da se ograničava na moguća rešenja i istakao da Srbija i Srbi na KiM žele isto, a to je rešenje koje će doneti mir i stabilnost i obezbediti normalan život Srba na KiM.

-Još jednom ću nedvosmisleno ponoviti, nema razlike u gledištima i pristupu Beograda i Srba sa Kosmeta, ma gde živeli. Naši stavovi i naš pristup rešavanju problema su isti - naglasio je.

- Znamo odlično da odluka koja bude donesena neće biti laka, ma kakva ona bila. Znamo odlično šta je Srbima u srcu, ali sada moramo da tu odluku donesemo glavom, ako želimo da nas kao naroda bude u budućnosti - dodao je Jevtić.

Naveo je da status zamrznutog konflikta Srbima ništa nije dobro doneo, te da se svaki put kada je odbijeno da se reši problem, desilo stradanje Srba.

- Ne, zamrznuti konflikt će učiniti i nekom dati za pravo da nas i dalje napada, ugrožava i nekažnjeno ubija. Vreme je da postignemo trajno i održivo rešenje - istakao je Jevtić.

Govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Jevtić je kazao da, nažalost, ne postoji ništa što ukazuje na to da ćemo ikada saznati ko su ubice i nalogodavci ubistva Ivanovića.

- Srpska zajednica je tim terorističkim aktom bila i te kako uzdrmana, neko je očigledno imao nameru da napravi haos na severu KiM. Sreća je što je predsednik Vučić došao na KiM i razgovarao sa narodom i u velikoj meri pomogao da se situacija smiri - kazao je Jevtić.

Govoreći o tome što je platforma Ramuša Haradinaja, koja je svedena na priznanje kao uslov za pomirenje, povučena iz skupštinske procedure, Jevtić je kazao da je nerealno bilo očekivati da ta platforma dobije podršku u Skupštini Kosova.

#Dalibor Jevtić

'