AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija do kraja juna može da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Ona je, posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom, u Briselu, najavila i potpisivanje dela pretpristupnih fondova u visini od 42 miliona evra kao i fonda za poljoprivredinke od 175 milona evra bespovratne pomoći.

- Ono što je pozitivno jeste da do kraja juna očekujem da imamo dva nova poglavlja otvorena. Pretpostavljam da će to biti poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva - najavila je Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da je će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

- Mislim da pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglalje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se dešavaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja - kaže Joksimović.

Ministarka za evrointegracje je posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom najvila i potpisivanje novih fondova u oblasti pretpristupne pomoći (IPA) i sporazuma u okviru evropskog fonda za razvoj poljoprivrede (IPARD).

- Ono što je vrlo važno jeste to da sam sa komesarom Hanom dogovorila potpisivanje, po prvi put, finasijskog sprazuma IPARD koji se odnosi na fondove za poljoprivrednike. Radi se o 175 milona evra bespovratne pomoći do 2020. godine - kaže Joksimović.

Ona je najavila da bi do kraja juna Srbija trebalo da potpiše i deo finansijske pomoći iz pretpristunih fondova za 2017. godinu u visini od 42. miliona evra od ukpno 138 milona evra.

- Bili smo dobri u programiranju i nalazili najbolje projekte koji mogu da budu podržani od strane Evropske komisije. Pregovaram sa Komisijom oko toga koji su projekti najzreliji i u koje oblasti treba da koristimo sredstva. Bili smo dobri u tome i zbog toga ćemo iduće godine biti i nagrađeni sa nešto više novca - kaže ministarka Joksimović.

Ona je najavila da će se u Briselu u četvrtak sastati sa ambasadoruma svih zemlja članica kako bi im predstavila napredak i očekivanja Srbije na putu evrointegracija, ali i čula koja su to očkivanja EU.

- Svi treba da budemo pozitivni i da gledamo u pozitivnu budućnost. EU je na kraju ipak ponudila svakome nešto i svaka država je našla svoju korist u EU, a pre svega jedan projekat mira, stabilnosti, a onda ide i ekonomski prosperitet. Zato je vaćno sve ono što predsednik Vučić i ova vlada godinama promoviše - poručila je Joksimović.

#Brisel

#Jadranka Joksimović

#Srbija

'