AKTUELNO

Bivši funkcioner Službe državne bezbednosti Božidar Spasić oglasio se povodom najnovijih informacija da predsednika Opštine Paraćin i novog potpredsednika DS-a Sašu Paunovića podržava čovek iz Bele knjige o mafiji, Bratislav Milojević.

Kako podseća portal Srbija Danas,  još 2007. godine na čelo Opštinskog odbora DSS u Paraćinu postavljen Bratislav Milojević, koji je u Beloj knjizi MUP- a Srbije označen kao vođa organizovane kriminalne grupe.

Prema pisanju Blica, Milojević je bio na čelu organizovane kriminalne grupe koja se bavila ucenama, zelenaštvom, oduzimanjem vozila, teškim krađama, iznudama i drugim krivičnim delima, piše pomenuti portal.

Posle brojnih afera u koje su opštinski funkcioneri Paraćina upleteni, ovo je samo još jedna u nizu. To je očigledni znak da su građani ovog grada žrtve političke klike koja ne preza ni od čega da bi ostala na vlasti, iako su za dve decenije vladavine uništili Paraćin, o čemu smo već pisali i iznosili podatke u našim tekstovima, navodi Srbija Danas.

Analitičar i bivši funkcioner Službe državne bezbednosti Božo Spasić objašnjava za portal Srbija Danas šta je Bela knjiga i ko su lica koja se upisuju u ovu evidenciju.

- Kad se radi o Beloj knjizi treba spomenuti da su tu upisana i registrovana lica koja se bave kriminalom, koja su njihovi pomagači, postrekači, ili lica sa kojima su oni u vezi u smislu političkih zaštita, njihovi politički sponzori ili mogu biti povezani na neki drugi način. To je američki princip koji se naziva „kriminalni sindikat“ u koji ulaze i policajci i kriminalci i političari. Ovo je tipičan slučaj da se jedno lice nalazi u Beloj knjizi, dakle on nije hapšen, on je naprosto registrovan kao neka veza kriminalnog podzemlja na odgovarajući način, pretpostavljam da je bilo nekih interesa da tako to bude i zato nije hapšen, ali je to lice uvek predmet interesovanja policije i ne bi smelo da se dogodi da nije predmet interesovanja – kaže Spasić.

On se osvrnuo i na političku situaciju u Paraćinu.

- Ako vidite šta se događa u ovom momentu na teritoriji opštine Paraćin. U tom političkom miljeu, očigledno je da se radi o nekoj sprezi i kriminala i politike i sprezi političkih sfera i interesa. Jasno je da tu bivša država nije funkcionisala, a novoj vlasti je dosta trebalo dok nije raščivijala te čvorove. To je jedan klasičan primer u kome politika ima spregu sa licima iz Bele knjige. Zato je Bela knjiga i napravljena, ne samo sa kriminalcima, već se unutra nalazi i još nekih kvazi političara i kao što vidite oni su u Paraćinu izbili na samu površinu. To će morati tužilaštvo da reši u svakom slučaju. Političari moraju da donesu određene odluke, ali tužilaštvo mora u svakom smislu da razreši tu situaciju da li postoji ta kriminalna veza i koje su pravci kriminala kojima su se oni bavili, odnosno, ko je kome tu zapravo pružao zaštitu i ko je imao od toga interes. Izgleda da su u Paraćinu svi imali od toga interes - rekao je Spasić.

#Božidar Spasić

#Paraćin

'