AKTUELNO

Kako kaže predsednik SL, zahtev je već poslat i odgovor se očekuje u najkraćem mogućem roku.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da se zbog stavova Albanaca na KiM koji gaze po Briselskom sporazumu i dijalogu, i ćutanja Brisela, ta lista obratila Beogradu i zatražila od predsednika Srbije Aleksandra Vučića konsultacije i definisanje zajedničkih narednih koraka.

- Učestali napadi na Srbe i njihovu imovinu širom KiM, čak i žene i decu, pasivnost kosovskih institucija, nekažnjavanje zločinaca i ignorantski odnos kojim se čak i relativizuju etnički napadi Albanaca na Srbe, ali i sramne izjave predstavnice EU na KiM koja govore o nekakvom vraćanju ''milo za drago'' a nereagovanja na prekid dijaloga i nesprovođenje sporazuma, zahteva da kao legitimni politički predstavnici srpskog naroda na KiM obavimo konsultacije sa našom državom i predsednikom Vučićem - kazao je Rakić.

Kako je rekao za Tanjug već je uputio zahtev i očekuje pozitivan odgovor u najkraćem roku " kako bismo zajedno doneli odgovarajuće odluke i pravce daljeg delovanja, u cilju zaštite nacionalnih i interesa srpskog naroda na KiM".

Objasnio je da je nakon serije sinhronizovanih etničkih napada na Srbe na KiM, usledio napad na proces normalizacije odnosa i na sam dijalog.

- Albanci javno i otvoreno govore kako ih dijalog ne zanima, da ne žele da učestvuju i da nemaju nameru ni da razgovaraju o ZSO, a kamoli da je formiraju. Na to je predsednik Vučić odavno upozoravao, a sad su prištinski zvaničnici otvoreno priznali - rekao je Rakić.

Ocenio je da je to opasan udarac na dijalog koji remeti sve ono u šta smo verovali i u šta smo uložili mnogo truda, verujući da možemo normalizovati odnose na KiM. A posrednik EU na to ćuti, ne reaguje.

#Aleksandar Vučić

#Goran Rakić

#Srpska lista

'