AKTUELNO

Ustavni sud BiH odlučio je da su odredbe Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas skandaloznom i diskriminatorskom, ali i očekivanom, odluku Ustavnog suda BiH da su odredbe Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

- Navedena odluka uperena je, pre svega, protiv pola miliona proteranih Srba sa područja Federacije BiH, i u celini je protiv srpskog naroda koji je rodom i poreklom sa tog područja i koji ima imovinu u Federaciji BiH, to jest kuće, stanove, poslovne prostore, šumu, poljoprivredno zemljište i drugo - istakao je Linta.

On je dodao da je Ustavni sud BiH ovom odlukom još jednom potvrdio da je, pre svega, politička, a ne pravosudna institucija, jer odluke donosi ne konsenzusom, već to čine tri stranca i dva Bošnjaka preglasavanjem.

Linta ističe da se vlasnici imovine u Federaciji BiH, pre svega Srbi, koji ne žive na tom području, ne obaveštavaju pismenim putem da uknjiže svoju imovinu u nove zemljišnje knjige, već se javni pozivi opštinskih sudova objavljuju u Službenom listu BiH, Službenim novinama Federacije BiH i dva dnevna lista u Sarajevu "Dnevni avaz" i "Večernji list".

Jasno je kao dan da Srbi koji su rasejani širom sveta ne čitaju službena izdanja BiH i FBiH i bošnjačke dnevne listove i da nemaju informacije o projektu registracije imovine - istakao je Linta i dodao da se, s druge strane, u Republici Srpskoj svaki građanin bez obzira na nacionalnost i mesto stanovanja poziva lično da dođe u prostorije Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i uknjiži svoju imovinu.

#Bosna i Hercegovina

#Miodrag Linta

'