AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da nije veliki optimista po pitanju predstojećih razgovara u Briselu, ali da će Beograd uraditi sve da se dođe do kompromisa.

O odlasku EULEKS-a sa Kosmeta Vučić je rekao da će ostati predstavnici EULEKS-a na Kosmetu, ali da to oni ne smeju da kažu da se ne bi zamerili prištinskim vlastima.

- Postoje sukobi između političkih partija kosovskih Albanaca. Mi smo se nadali da će oni svoj posao da obavljaju profesionalno, ali to nije uvek bilo na najvišem nivou. Mi smo kao država napravili grešku kada smo kao država obezbedili EULEKS-u misiju, umesto da insistiramo na organima UN. To su greške iz prošlosti jer su neki sebe pokušali da sačuvaju na vlasti dodvoravajući se drugima - istakao je Vučić.

On dodaje da ga brine to što se sve radi po nekoj komandi i da se nisu slučajno skupili Albanci, kao i to što dolazi do zastrašivanja Srba.

- Predstoje nam razgovori u Briselu. Nisam veliki optimista, a Srbija će dati veliki napor da se do kompromisa dođe - rekao je Vučić.

Što se tiče energetike, to može da dođe na kraju, kada se ispuni Briselski sporazum, rekao je Vučić.

- Hoće energetiku da bi zauzeli Gazivode fizički. To sam hiljadu puta rekao. Rekao sam ne može i ponoviću to još million puta. Sve što rade tiče se severa i uvođenja njihovih trupa na sever - ističe predsednik Srbije.

Kada je reč o platformi koja se našla pred kosovskim parlamentom, on je rekao da taj dokument ne ostavlja prostor za kompromis, i uveren je da ona neće biti usvojena.

- Svaki put govore kako bi nam učnili uslugu da prihvate pomirenje, ako mi njih priznamo. Oni žive u jednom potpuno zatvorenom sistemu, gde nema mesta za drugačiji glas – rekao je Vučić.

- Zadovoljan sam što u Beogradu možete da čujete i Albance sa Kosove i građane Srbije koji na manifestaciji Mirdita dobar dan o meni govore najgore stvar. Tako nešto u Prištini nije moguće – dodao je Vučić

Oni imaju samo jedan san, a to je da zauzmu sever – dodao je Vučić, podsetivši da su bez saglasnosti već dva puta upali na sever Kosova.

- To im je jedini cilj i mi to znamo. Spremi smo da razgovaramo, uspevali smo da očuvamo mir i stabilnost, ali je to sve teže, jer su Albanci sve nervozniji i planiraju da zauzmu sve ono na šta misled a imaju pravo – istakao je Vučić.

Učesnicima dvodnevne međunarodne konferencije antikorupcijskog portala "Pištaljka" u Srpskoj akademiji nauka pored predsednika Srbbije, obratila se i premijerka Ana Brnabić, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, zaštitnik gradjana Zoran Pašalić i drugi.

- Korupcija je velika bolest, pošast modernog doba, i uzbunjivači su nam preko potrebni. Nadamo se da ćemo imati snage da snažnije nastavimo sa primenom zakona - rekao je Vučić.

Nadam se da ćemo uspeti suštinski da promenimo odnos prema uzbunjivačima jer je to važano za napredak naše zemlje.

-Mnogo toga još treba da radimo ne da dostignemo svetske standarde, već da promenimo spostvenu svest - rekao je Vučić i dodao da su uzbunjivači ljudi koji štite sistem.

Govoreći o položaju uzbunjivača, Vučić je rekao da je Srbija u mnogo čemu po tom pitanju među u najboljima.

Predsednik Vučić je dodao da kada pomene Rezoluciju 1244 kaže se da ukoliko bi Srbija sa svojom vojskom ušla na Kosmet, NATO bi to tretirao kao neprijateljski čin i bili bismo u sukobu sa najjačim zemljama sveta.

- Naše je da se borimo u skladu sa vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora. To što imamo ćemo da koristimo za borbu za svoju Srbiju, svoju zemlju i za svoj narod - rekao je Vučić.

UZBINJIVAČI ŠTITE SISTEM

#Aleksandar Vučić

'