AKTUELNO

On je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Beču, kazao da Austrija podržava sve države Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas značaja evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, ukazujući da je to motor reformi i podsticaj za povezivanje država u regionu u kojem je i dalje lako moguće izazvati etničke ili verske tenzije.

On je, na konferenciji za štampu posle sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Beču, kazao da Austrija podržava sve države Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

- Raduje nas što potrebne reforme napreduju u zemljama regiona - podvukao je Kurc.

Istakao je, vezano za Albaniju, da postoje neke članice EU koje, na osnovu interne političke situacije, imaju drugačiji ili kritički pogled na potrebu za otvaranje pristupnih pregovora sa Tiranom.

Kurc je podvukao da je evropska perspektiva za Zapadni Balkan garancija za bezbednost i stabilnost u Evropi.

- Stabilnost na Balkanu znači i više bezbednosti u zemljama kao što je Austrija - naglasio je on.

Upitan kada će biti otvoreni pregovori sa Albanijom, Kurc je kazao da ne može to da kaže, ponovivši da postoje neke članice koje imaju interne teme zbog kojih nisu pozitivnog stava s tim u vezi. Istovremeno je izrazio zadovoljstvo što u Albaniji postoji jaka volja da se napreduje sa reformama.

- Pristupni pregovori bi bili dobar put da se podstakne nastavak reformskog puta. Albanija je na dobrom putu i to je potvrdila i Evropska komisija - kazao je Kurc.

Rama je pohvalio Austriju kao zemlju koja je vodilja puta zemalja Zapadnog Balkana ka EU. On je konstatovao da Kurc odlično poznaje Zapadni Balkan i da je uvek podržavao put regiona u Uniju.

Izrazio je nadu da će Austrija podržati dalje projekat koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem inicirao o zajedničkom ekonomskom prostoru na Zapadnom Balkanu.

#Austrija

#Sebastijan Kurc

'