AKTUELNO

Predsednik Skupštine Gvineje Bisao Siprijan Kasam poručio je danas da je cilj njegove posete Beogradu da prenese poruku podrške Gvineje Bisao teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakne činjenicu da ta afrička zemlja u potpunosti poštuje Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

Kasam je to izjavio u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Predsednik Skupštine Gvineje Bisao je istakao da je posetu Srbiji iskoristio i za razgovore sa srpskim privrednicima sa kojima je pažljivo razmotrio mogućnosti i oblasti buduće saradnje.

Brnabić i Kasam su razgovarali o mogućnostima za unapređenje bilateralne i ekonomske saradnje.

Premijerka Brnabić istakla je da dve države sadašnju i buduću saradnju mogu da temelje na tradicionalno prijateljskim vezama i bliskim odnosima u prošlosti, koji su u vreme bivše Jugoslavije bili na veoma visokom nivou.

Objašnjavajući ekonomsku situaciju u državi, premijerka Brnabić je rekla da je Srbija poslednjih godina sprovela teške reforme kako bi obezbedila ekonomsku stabilnost i postala konkurentno tržište.

Ona je istakla da je Srbija sada zemlja koja je mnogo jača i stabilnija, strateški opredeljena prema Evropskoj uniji, ali dovoljno stabilna da obnovi veze sa tradicionalno prijateljskim državama kao što je Gvineja Bisao.

Brnabić je obavestila predsednika Skupštine Gvineje Bisao da će Vlada Srbije pronaći način da obezbedi što veći broj stipendija za studente iz ove zemlje, dodajući da veruje da se dugoročno prijateljstvo i partnerstvo najbolje gradi kroz obrazovni sistem i stvaranje bliskih veza budućih generacija, saopštila je kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

#Gvineja Bisao

#Srbija

'