AKTUELNO

Llider Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije Nenad Čanak rekao je, komentarišući spekulacije da će zameniti Maju Gojković, na mestu predsednika Skupštine, da ga niko nije zvao i da niko nije sa njim o tome razgovarao.

- Niti sam za to čuo, niti sam načuo – rekao je Čanak gostujući u Novom jutru na TV Pink.

Na pitanje da li bi pristao da bude predsednik parlamenta, kaže da ne bi pristao da promeni svoja ubeđenja, ali da bi pristao da radi u korist države.

- Nikada nisam prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti, mada je bilo mnogo situacija u kojima mi je nuđeno sve i svašta, jedina javna funkcija bila je funkcija predsednika Skupštine Vojvodine – dodao je Čanak, istakavši da se parlamentarizam mora negovati.

- Kao što sam pristao da budem predsednik Odbora za evropske integracije i mislim da sam time zajedno sa svim članovima odbora doprineo da se evropski put Srbije bolje vidi međunarodno nego do sada, posebno imajući u vidu da se u Srbiji parlamentarna diplomatije slabo primenjuje, što je velika greška – dodao je Čanak.

On smatra da činjenica da Vojislav Šešešlj, kome je prestao poslanički mandat, sedi u parlamentu podriva priču o Srbiji kao o državi prava.

Čanak je Šešelja uporedio sa počiniocima nekih drugih krivičnih dela koji su odslužili svoju kaznu, ukazavši da krivično gonjena osoba ne može dobiti ni posao portira u javnim ustanovama.

Prema njegovim rečima, što se postavlja pitanje da li je to uporedivo govori o relativizaciji političkog zločina, koje pretočen u ratni zločin za koji je Šešelj osuđen pred Haškim tribunalom.

- Zbog toga dolazite u poziciju da ne možete nikoga u EU da ubedite da imate ozbiljnu nameru da nešto menjate – dodao je Čanak.

Komentarišući informaciju da je 1999. godine bio na spiskovima za neutralizaciju, Čanak je izneo mišljenje da je “zločinački režim Slobodna Miloševića ubijao svoje političke neistomišljenike”.

- Bio sam vrlo istaknut u antiratnom pokretu i mi smo se borili protiv svih ratova na teritoriji Jugoslavije od 1990. godine. Međutim kada je prva bomba pala na Novi Sad prijavio sam se kao dobrovoljac i prijavio sam sve muške članove LSV. Politika je politika, ali kada padne bomba na vaš grad , taj ko je bacio bombu na moj grad je moj neprijatelj – naveo je Čanak i dodao da je bio spreman da se bori za svoju zemlju.

Kako je dodao, priča o unutrašnjem neprijatelju je posledica i relikt komunističkog odnosa prema političkim neistomišljenicima.

- Kakav bi ja bio čovek da nisam bio na spisku. To je kao kada bi mi rekli da mi niko ne prisluškuje telefon, ozbiljno bih se naljutio. To znači da niti koga interesuje šta ja mislim – rekao je Čanak i dodao da je bio pod operativnom obradom.

Govoreći o evropskim integracijama, Čanak je rekao da je prva i osnovna prepreka za ulazak u EU to što Srbija živi u permanentnoj političkoj krizi, koja se ogleda u tome da Srbija spremna da se suočavi sa prošlošću.

On je podvukao da od Srbije niko ne traži prizanje nezavisnosti Kosova, već pravno – obavezujuću normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Mislim da će pod pritiskom međunarodne zajednice i Beograd i Priština morati da nađu rešenje. Stanje zamrznutog konflikta EU neće da trpi – istakao je Čanak.

#Nenad Čanak

'