AKTUELNO

Na današnjoj sednici Skupštine Srbije glasovima većine poslanika, za novog ministra finansija izglasan je Siniša Mali.

Za njegov izbor u Skupštini Srbije glasala su 154 poslanika, protiv je bilo 30, od 184 prisutna poslanika koliko ih je glasalo.

Nakon što je izabran za novog ministra finansija, položio je zakletvu pred poslanicima srpskog parlamenta.

Siniša Mali preuzeo je dužnost od predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je obavljala funkciju v.d. ministra finansija od 16. maja. Predsednica Vlade je Malom uručila Izveštaj o stanju u Ministarstvu i upoznala ga sa organizacijom u resoru, postavljenim ciljevima i budućim obavezama.

Foto: Tanjug

Novoizabrani ministar finansija, Siniša Mali, izjavio je da će nastaviti rad na ekonomskim reformama i očuvanju finansijske discipline. On je istakao da će aktivno raditi na ubrzanju privrednog rasta i unapređenju ekonomskog ambijenta u Srbiji, naglasivši da je ponosan što je deo tima premijerke Ane Brnabić.

Foto: Tanjug

Polaganju zakletve prisustvovala je premijerka Ana Brnabić i ministri Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Nela Kuburović, Zorana Đorđević, Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin. Mali je na mestu ministra finansija zamenio Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga. Izborom Malog za ministra finansija, završeno je redovno prolećno zasedanje, koje je počelo 1. marta, uz himnu Srbije i Gardu.

Skupština Srbije  je na posebnoj sednici razmatrala i glasala za predlog premijerke Ane Brnabić da se za novog ministra finansija izabere Siniša Mali.

Brnabić je podsetila da je Siniša Mali kao gradonačelnik Beograda prepolovio dug prestonice i napravio od nje stabinu lokalnu samoupravu i najveću investicionu destinaciju u ovom delu Evrope.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je na računu Beograda danas 12,8 milijardi dinara, a da je Siniša Mali ispunio sve što je obećao na početku mandata gradonačelnika - finansijski je konsolidovao grad, uveo fiskalnu discipline, smanjio broj nezaposlenih, a prestonica postala grad kranova.

Siniša Mali rekao je ranije da je počastvovan time i da će se, ako poslanici parlamenta prihvate predlog premijerke, svakog dana boriti za dobrobit građana Srbije.

Foto: Tanjug

Biografija

Siniša Mali rođen je 25. avgusta 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao Ron Brown stipendista, magistrirao je 1999. godine na Washington Universitu u St. Louis-u, SAD, smer finansije (Master of Business Administration diploma). Magistrirao je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U 2013. godini odbranio je doktorsku disertaciju na temu: „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji”, na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.U 2001. godini postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije. Krajem 2001. prelazi u Agenciju za privatizaciju, na dužnost direktora Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine. Početkom 2004. osnovao je svoju kompaniju, koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća (mergers&acquisitions), finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja i savetovanja kompanija radi poboljšanja njihovih finansijskih performansi.Do izbora za gradonačelnika obavljao je funkciju predsednika Privremenog organa grada Beograda i savetnika prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije za ekonomska pitanja. Oženjen je i otac troje dece.

#Finansije

#Glasanje

#Ministarstvo finansija

#Siniša Mali

#Skupština Srbije

'