AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa kongresmenom SAD, brigadnim generalom Stivenom Stajversom iz Nacionalne garde Ohajo, kome je rekao da bi transformacija "Kosovskih snaga bezbednosti" u "Oružane snage Kosova" negativno uticala na regionalnu stabilnost.

Vulin je naglasio da Srbija ne prihvata, niti će ubuduće prihvatiti, transformaciju "Kosovskih snaga bezbednosti" u "Oružane snage Kosova", što predstavlja jedan od elemenata koji sasvim sigurno vode u negativnom pravcu, predstavljaju grubo kršenje svih dosadašnjih sporazuma i imaju izrazito negativan uticaj na regionalnu stabilnost.

Ministar je zahvalio kongresmenu Stajversu za lični angažman na rešavanju svih otvorenih pitanja, kao i za zalaganje u okviru Srpskog kokusa u Kongresu SAD, saopšteno je iz ministarstva.

Vulin je izrazio očekivanja da će se Stajvers, ukoliko stupi na dužnost predsedavajućeg Srpskog kokusa, maskimalno zalagati za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i SAD u svim segmentima.

Zahvalio je i na pomoći koju Nacionalna garda Ohajo pruža Srbiji kroz obuku i razmenu iskustva pripadnika oružanih snaga. Razgovarano je i o nastavku razvoja bilateralne vojne saradnje.

Naglasak je bio na saradnji u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohajo koji traje više od 11 godina.

Ministar odbrane i kongresmen SAD zaključili su da saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohajo značajno doprinosi unapređenju operativnih i funcionalnih sposobnosti oružanih snaga dveju zemalja i da će obe strane nastaviti da unapređuju kapacitete kroz zajedničke vežbe i obuku.

Tema razgovora bila je i političko-bezbednosna situacija u regionu, a ministar Vulin istakao je principijelni stav Srbije politici vojne neutralnosti, razvoju saradnje sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice i razvoju regionalne saradnje.

#Aleksandar Vulin

#kongresmen

'