AKTUELNO

Raspad Demokratske stranke se nastavlja.

Iako se mislilo da se završio proces osipanja Demokratske stranke, nekada jedne od najačih partija u Srbiji, sada je sve izvesnije da će on da se nastavi.

Kako se bliže izbori u DS-u za predsednika, tako i raste napetost. Očigledno da se za prvog čoveka demokrate bore kako aktuelni članovi, tako i oni koji su napustili tu stranku.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo, od ljudi bliskih Draganu Đilasu, nekadašnjem predsedniku DS-a, on pokušava iz senke, praveći neki svoj Savez za Srbiju, da na čelo DS-a dođe "njegov čovek". Tako bi Đilas, čovek bez stranke, uspeo da se domogne DS-a koga bi uvukao u Savez za Srbiju koji je u fazi formiranja.

Zbog pojave različitih, novih frakcija u DS-u i njihovih nesuglasica, doneće nova napuštanja partije, kao i odlaska ono malo članstva što im je ostalo.

Kako kaže naš izvor, Đilasu je DS potreban kako bi Savez koji formirao imao težinu, a demokrate želi da "ugura" u taj savez preko novog predsednika koji bi bio njegov čovek. Đilas se na taj potez odlučio, kako kaže naš izvor, zbog toga što njegov Savez neće bit politička organizacija već pokušaj okupljanja više partija i udruženja.

Da bi mogao da gospodari demokratama, Đilas ne želi nijednu funkciju u tom Savezu.

O namerama Dragana Đilasa govori i njegova izjava da je odustao od svih funkcija u Savezu za Srbiju, a sve pravda time da ne bi bilo reči da traži funkciju za sebe.

Đilas je rekao da je većina onih koji su bili na listi za beogradske izbore prihvatila da bude deo Saveza za Srbiju i da su ostale još samo "tehničke stvari" oko kojih se trenutno dogovara.

Kako je rekao Savez za Srbiju je daleko odmakao u organizaciji, očekuje da se Savezu priključe i pojedinci i udruženja građana i stranke i pokreti.

Đilas je dodao da je na njemu da da ideju, a smatra da Savez treba da bude više od predizborne koalicije, a manje od stranke.

Prema Đilasovim rečima, on je Sašom Jankovićem poslednji put razgovarao pre mesec dana kad ih je obavestio da neće biti deo Saveza za Srbiju.

#Demokratska stranka

#Dragan Đilas

'