AKTUELNO

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za Novo jutro kaže da su ekonomski interesi jedina mogućnost da odnosi između EU i Amerike dođu u krizu.

- Kada je reč o dominaciji i o geopolitičkim interesima o nastupu prema Rusiji, na Balkanu, ni SAD, a ni EU ne pokazuju razliku. U pitanjima koja su važna za nas nastupaju partnerski – naveo je Galijašević.

Kako je rekao, mnoge od ovih priča koje ulaze u fokus javnosti, pa i o mogućem sukobu Turske i Grčke su stračunate na to da se agresivna zapadna politika na Bliskom istoku i brutalno ubijanje civila povodom Jerusalima u Gazi ukloni iz fokusa javnosti.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da konflikt između Grčke i Turske, odnosno zatezanje odnosa traje već decenijama, ali se članstvom u NATO-u to stavilo pod tepih.

Foto: RTV Pink

- Problemi ipak postoje. Posebnoso vide sada kada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi pazar sa Amerikom, ali i kao članica NATO – rekao je Radulvić i dodao da se obe zemlje naoružavaju.

- Stvari u NATO-u ne funkcionišu onako kako se misli - da Amerika lupi rukom o sto i rešena stvar. Turska je primer za to – dodao je Radulović.

Prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost ocenjuje za Novo jutro da iskakanje Turske iz do sada uvreženog odnosa i mesta i uloge koju je imala u NATO na neki načim može da bude razlog novih dodatnih tenzija, koje verovatno neće biti tako efikasno kontrolisane.

Foto: RTV Pink

- U svetskim odnosima stvari su krajnje kompleksne, mnogo je različitih lobija...Postoji pokušaj da se Turska dicipolinuje i vrati u okrilje NATO jer pokazuje neku vrstu samostalnosti i približava se Rusima što ne teba uzimati zdravo za gotovo – rekao je Kajtez.

#Dževad Galijašević

#Grčka

#Sukob

#Turska

'