AKTUELNO

Otvaranje poglavlja 5 i 25 je sigurno.

U Briselu traje velika borba za otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU. Nemci snažno pritiskaju Hrvate da odustanu od blokade poglavlja 26, saznaju domaći mediji.

U međuvremenu je i Bugarska, koja je takođe imala primedbe u vezi sa otvaranjem poglavlja 26 u pregovorima sa Srbijom, povukla sve svoje zahteve.

Moguće je da će do početka obraćanja javnosti premijera Aleksandra Vučića, koje je zakazano za 18 časova, biti poznato da li će sva tri poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU biti otvorena.

Hrvatska je juče blokirala otvaranje poglavlja 26, a Vučić je nakon toga, u znak protesta, napustio Brisel i vratio se avionom u Beograd.

- Dosta mi je hrvatskog iživljavanja. Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati - rekao je Vučić.

Evropska unija i Srbija će danas na međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlja 5 i 25 o javnim nabavkama i nauci, a Hrvatska i dalje blokira poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi insistirajući na dosadašnjim zahtevima da se u pregovore ubaci i pitanja vezana za hrvatsku manjinu u Srbiju i povratka kulturnih dobara.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Bugarska

#EU

#Hrvatska

#Poglavlje

#Srbija

'