AKTUELNO

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa predsednikom Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom o evrointegracijama Srbije, saradnji sa Nemačkom u nastavku pristupanja, reformama koje se sprovode u procesu evrointegracija, prilikama u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.

Jadranka Joksimović je zahvalila Nemačkoj kao značajnom strateškom partneru na sveukupnoj pomoći i podršci koju nam pruža u procesu pristupanja EU.

- Nemačka je u poslednjih 15 godina za brojne razvojne i projekte reformi izdvojila 1,6 milijardi evra bespovratnih sredstava. Takođe, nemačke kompanije značajno su investirale na tržište Srbije i taj trend se nastavlja - navodi se u saopštenju.

Ministarka evropskih integracija veruje da će predstojeći Samit u Sofiji potvrditi evropsku perspektivu regiona, prevashodno kroz politiku intenzivnije komunikacije i povezivanja kako međusobno, tako i sa EU.

Joksimovićeva je informisala Krihbauma da je Srbija pripremila pet pregovaračkih pozicija: 33 - finansijske i budžetske odredbe, 9 - finansijske usluge, 13 - ribarstvo, 18 - statistika i 17 - ekonomska i monetarna unija.

Foto: Tanjug

Prenela mu je očekivanja da ćemo tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti set poglavlja.

- Strategija proširenja EU za Srbiju jeste jasna poruka da se na našu državu kao kandidata za EU, ozbiljno računa, ali i snažno ohrabrenje za dalje reforme - ocenila je ministarka.

Joksimovićeva i Krihbaum akcentovali su, u tom smislu, poglavlja 23 i 24, koja se tiču – pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za odnose sa EU je ocenio da je Srbija potvrdila da je pouzdan i ozbiljan partner na koga EU može da se osloni i u budućnosti.

Joksimović i Krihbaum ukazali su da su odnosi dve države izuzetno dobri i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Konstatovali su da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kancelarka Angela Merkel uspostavili redovnu i otvorenu komunikaciju, koja je doprinela dodatnom jačanju odnosa dve države.

#Jadranka Joksimović

#Nemačka

'