AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Pink, da očekuje da će svi učesnici Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji biti spremni da saslušaju osnovne poruke srpskog predsednika Aleksandra Vučića o tome šta sve Srbija čini za regionalnu stabilnost i privlačenje investitora.

- Desile su se ozbiljne nestabilnosti u našoj pokrajini Kosovo i Metohija zbog čega je potpuno jasno da je na prvom mestu nacionalno jedinstvo, da je jedinstven tim u Vladi prioritet, kao i pomoć predsedniku Vučiću da pronađe neko kompromisno rešenje oko dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom i jače i stabilnije Srbije - rekla je Brnabić.

Kako kaže premijerka, rekonstrukcija je morala da ustupi mesto svemu tome.

- Nesuglasica u Vladi ima onoliko koliko ih ima usvakom drugom timu. Postoje različita mišljena i nesuglasice, ali ništa više nego u bilo kom drugom timu. Pošto je ovo tim Vlade Rebuplike Srbije i jer je on pre svega tim na usluzi građanima, tim nesuglasicama mi ne treba da opterećujemo građane Srbije - rekla je ona.

Kako je rekla, u ovom trenutku postoje najmanje tri jako važne stvari na stolu koje moraju da se reše i na koje mora da se fokusira.

- Ono što je važno reći i uvek ponavljati je to da EU jeste i mora biti statusno neutralna. Postoji pet članica EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Na Samitu u Sofiji Kosovo ne može biti predstavljeno kao ravnopravni partner. Našu delegaciju će predvoditi predsednik Vučić. Tamo ću otputovati 17.popodne i prisustvovaću i Samitu Svetskog ekonomskog foruma - rekla premijerka.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je naglasila, očekuje da će svi biti spremni da saslušaju poruke predsednika Vučića i sve ono što Srbija čini za regionalnu stabilnost, kao i da je Srbija lider u privlačenju stranih investicija.

- U prvom kvartalu smo imali rast BDP 4,5 posto, to znači da je to najveći rast u prethodnih deset godina, ali treba da nastavimo da radimo i da budemo još brži i još efikasnije. Građevina je dosta povukla, odvojili smo budžet od 128 milijardi dinara samo za javne investicije i javna ulaganja - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, poljoprivreda i energetika su bili najveći problemi prošle godine.

- Poljoprivreda i energetika su bili osnovni problemi prošle godine. Dugo se o poljoprivredi u Srbiji nije sistemski ulagali i nije sistemski razmišljalo, mi to danas menjamo pre svega ulaganjem u sisteme navodnjavanja. Mi sada krećemo u iskorišćavanje fonda Abu Dabija za navodnjavanje. Ta ulaganja nastavljamo. Krećemo i u tender za nabavku sistema protivgradne zaštite. I takođe ulazimo u elektrifikaciju - rekla je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, nada se da će do kraja ove godine imati makar osam posto obradivih površina pod sistemima za navodnjavanje.

- Nadam se da ćemo imati bolja ulaganja i bolji sistem RTV Bora. Otišla sam juče u Valjevo da vidim dva velika projekta za odbranu od poplava. Videli smo da je Srbija ove godine nije imala štetu od poplava i jedina smo zemlja u regionu koja nije imala problem sa poplavama. Od 2014. uložili smo što u odbranu od poplava, što u sanaciju šteta, oko pola milijardi evra. Najveći deo je došao iz budžeta RS. Meni je važno da svi zajedno kažemo hvala svim onim ljudima koji su u protekle četiri godine radili na prevenciji od poplava – rekla je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Rekonstrukcija

#Televizija Pink

'