AKTUELNO

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je Unija ostavila širom otvorena vrata Srbiji, koja je sebi kao cilj postavila priključenje.

On je na svečanosti povodom Dana Evrope rekao da opredeljenje za EU znači promene za celo društvo, ali i da predstavlja promenu u pravcu izbora prosperiteta, održive demokratije, vladavine prava i zajedničke bezbednosti.

- Ova godina je godina obnovljene privrženosti evropskoj perspektivi. Strategijom širenja i predstojećim Samitom u Sofiji EU pokazuje opredeljenost za perspektivom širenja - rekao je Fabrici.

On je ohrabrio Srbiju da nastavi putem ka EU, da svoj cilj pretvori u konkretne konačne korake i da zauzme svoje mesto u Uniji.

Fabrici je izrazio zadovoljstvo što je vrh Srbije došao na proslavu rođendana Evrope, dodajući da nas istorija podseća da je evropski projekat pokrenut u teškim okolnostima posle razaranja i patnji, kada je Evropa bila na kolenima.

- Neposredno posle Drugog svetskog rata osnivači Evrope su odlučili i istakli da rat nije više opcija, da je vreme za mir. Došlo je do pomirenja starih neprijetelja. Evropi je bila potrebna demokratija, ekonomski i socijalni razvoj. Formiranje EU nije teklo bez problema, ali kao što je rekao Robert Ssuman 1950. - Evropa ne može da se uspostavi ođednom, već kroz konkretna dostignuća koja se zasnivaju na solidarnosti -naveo je Fabrici.

Foto: Tanjug

Taj pragmatični pristup, kako je dodao, pomogao je da se napravi uspešna priča o EU u poslednjih sedam decenija.

Fabrici je podsetio da su savladani razarajući nacionalizmi i da je Evropa postala jedna od najvećih ekonomija, te jedan od najvećih branilaca ljudskih prava, zaštitna kuća za one koji beže od progona, lider u borbi protiv klimatskih promena i globalni plejer.

- Neki su pokušali da reše zajednički problem jednostranim akcijama, prepreke i podele su prikazane kao solucije. Mi u EU ćemo ostati pri svojim vrednostima i nastavićemo da branimo sistem koji se zasniva na vladavini prava. Mislimo da je konkurentnost bolja od konflikata i da je pomirenje dobra reč - zaključio je on.

Pročitajte još: VUČIĆ: Evropa sve više razume zahteve i potrebe Srbije

#EU

#Sem Fabrici

#Srbija

'