AKTUELNO

Dragan Đilas je danas pre podne sa svojom odborničkom grupom napustio sednicu Skupštine grada Beograda, posle polemike sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem, a pred glasanje za predsednika gradskog parlamenta.

- Naša odbornička grupa je donela odluku da napusti sednicu, jer se sve svelo na vređanja i omalovažavanja. Ja sam na to navikao, ali je počelo i vređanje drugih odbornika, a povrh svega odbijena nam je mogućnost da repliciramo - rekao je Ðilas.

Konstitutivna sednica skupštine grada je inače i počela politickim okršajem Ðilasa i Vesića.

Đilas se naime na početku obratio odbornicima i predložio formiranje komisije koja bi ustanovila kako su bila raspoređena sredstva Centra za socijalni rad i kako je moguće da u februaru već nema novca u gradskoj kasi, a najavio je mogućnost podnošenja krivične prijave protiv v. d. direktorke Centra za socijalni rad.

Foto: Promo

- Ovo je jasan pokušaj prekrajanja volje građana. Na ovoj skupštini se biraju sekretar, predsednik i potpredsednik Skupštine grada. Ovo je pokušaj da Đilas sakrije kako se kralo kada je on bio na vlasti i da Skupština ne raspravlja o tome šta je on radio kao gradonačelnik. On je podelio 728 miliona dinara između 2008. i 2013. godine i ako o nečemu treba da raspravljamo, onda treba da raspravljamo o tome kako se on on obogatio dok je bio gradonačelnik - uzvratio je Vesić.

Posle pauze, a uoči glasanja za izbor prvog čoveka gradskog parlamenta, usledila je nova rasprava Ðilasa i Vesića.

Ðilas je reagovao na izlaganja naprednjaka tokom diskusije, rekavši da su neistinita.

- Ako ste vi asfaltirali 500 kilometara, mi smo više od 900 kilometara, otvorili ste jednu školu, mi osam, vi otvorili sedam vrtića, mi 44… - rekao je i dodao da su ukinuti besplatni udzbenici i pomoć porodiljama.

Kazao je i da je dug grada bio 400 miliona evra, a kritikovao je i ugovor za Beograd na vodi kao jedan od, kako tvrdi, najštetnijih.

Vlast će se jednom promeniti, a ko je kršio zakon odgovaraće, rekao je Ðilas.

Vesić je, ukazujući na povredu Poslovnika, rekao da je to što je govorio Ðilas vređanje dostojanstva skupštine i pokazao ugovore o Pionirskom gradu rekavši da ga je Đilas oteo i napravio u njemu prvi rijaliti u Srbiji.

- Ovo je najbolji primer kako Ðilas radi, ovde su svi ugovori o Pionirskom gradu i kući Velikog brata. Kada već govori o tome koliko je brinuo o deci i školama. Oteo je deo Pionirskog grada da narpavi prvi rijaliti u Srbiji. Vi ste uveli rijalitije u Srbiju, tako što se oteli deo Pionirksog grada i napravili kuću Velikog brata, a 2.000 kvadrata plaćano je 5.000 evra godišnje. Tako izgleda kad tajkun Ðilas vodi grad i brine o deci - rekao je Vesić.

Nazvao je Đilasa tajkunom i dodao da će stanovi koji se grade u okviru projekta "Beograd na vodi" biti izgrađeni, a projekat realizovan, kao i svi ostali koje je započela gradska vlast.

- Imali ste dole vagone, pacove… Mi smo projekat pokrenuli i završićemo ga kao i sve ostale, a to je odraz vaše nesposobnosti. Da ste mogi da uzmete neke pare, verovatno biste ga radili, pošto niste mogli to je tako bilo… Imali ste projekat sa Miškovićem 2011. godine, kada ste promovisali grad na vodi. Niste ga sproveli, jer ste nesposobni. U politiku ste ušli kao siromah, a već kao gradonačelnik ste biti milioner. Dok je grad siromašio, vi ste se bogatili - rekao je Vesić.

Foto: Promo

Vesić je rekao i da Đilas nije bio prisutan na 42 sednice prethodnog saziva gradskog parlamenta, a da je "naplatio" 632.000 dinara za nerad.

Ðilas je odgovorio da je taj novac išao na račun Sigurne ženske kuće.

Vesić je rekao i da je Ðilas postavio Tvit u kojem je prozvao Tanjug da ta agencija nije objavila ni reč o onome što je pričao.

- Evo, kako se Ðilas odnosio prema medijima, kada je bio gradonačelnik obraćao se novinaru sa ''zini da ti kažem''. To je bahato ponašanje nekoga ko misli da je vlasnik i grada i onoga što vodi. Da ne pricamo da je promet njegovih firmi sa RTS-om, dok je bio na političkoj funkicji bio veći od 70 miliona evra - rekao je Vesić.

Pre početka sednice, inače, ispred zdanja gradske skupštine održan je skup uglavnom mlađih ljudi, "protiv fašizma", a prema izjavama učesnika i transparentima, i protiv ?ilasa, a u organizaciji Nezavisnog studentskog pokreta.

Đilas je ironično prokomentarisao u izjavi novinarima da je "očigledno da su se spontano organizovali".

#Beograd

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

#Skupština

'