AKTUELNO

Srpska lista ne vraća se u kosovsku vladu, kako to spekulišu neki prištinski mediji, jer svi razlozi našeg izostanka iz privremenih organa vlasti u Prištini nisu otklonjeni, saopštio je danas portparol Srpske liste Igor Simić.

- Razgovora o obnavljanju naših aktivnosti u vladi nije bilo, niti se išta promenilo od trenutka kada smo napustili vladajuću koaliciju - kategoričan je Simić.

Dodaje da su u Srpskoj listi svesni da će njihova odluka za posledicu imati dalju homogenizaciju albanskih političkih aktera i njihov dogovor oko za njih važnih pitanja, "što se i u prethodnom periodu moglo videti po načinu na koji se takozvana opozicija odnosila prema vladinim predlozima u parlamentu".

- Shvatamo nezadovoljstvo onih koji danas shvataju da bez izabranih srpskih predstavnika ne mogu da fingiraju postojanje političkog pluralizma i nekakvog multietničkog društva, ali još jednom naglašavamo da za ovu situaciju nismo krivi mi, već oni koji su na nas slali maskirane nasilnike sa dugim cevima - ističe Simić.

Kaže i da je najbolji način da se Srbi privole da u punom kapacitetu učestvuju u političkim procesima jeste da se prekine minorizacija srpskog naroda i besprizorno postupanje prema njegovim političkim predstavnicima.

Prištinski Zeri danas piše da se za nekoliko dana očekuje pun povratak Srpske liste u vladu.

Iako je prošlo više od mesec dana od odlaska Srpske liste iz koalicije, očekuje se da će se tokom ove nedelje ovaj politički subjekat u potpunosti vratiti u Haradinajevu vladu, kažžu izvori Zerija, koji navode da će za nekoliko dana Srpska lista doneti konačnu odluku o povratku u vladu.

#Igor Simić

#Srpska lista

'