AKTUELNO

Dalibor Jevtić, član Predsedništva Srpske liste i potpredsednik vlade Kosova u ostavci povodom novih pretnji Aleksandru Vučiću, upućenih preko pojedinih portala, rekao je da te pretnje pokazuju odnos ne samo prema predsedeniku Vučiću, već prema državi Srbiji.

- One nisu dobre u smislu napada na čoveka koji se zalaže za mir i za stabilnost na prostoru čitavog zapadnog Balkana i svakako da je očigledno da nekima to ne odgovara. Onima kojima je jedini interes nestabilnost, haos i bezakonje, pa i sukobi - istakao je Jevtić u Novom jutru, u uključenju putem Skypa.

On je rekao da misli da sve ono što čini predsednik Srbije, uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, biće poraz za, kako kaže, takve ljude.

- Takve osobe koje će nastaviti ne samo sa pretnjama već i na drugačiji način da pokušavaju da unesu nestabilnost. Mi smo osudili te napade. Ono što očekujem je oštra reakcija Međunarodne zajednice i da nadležni organi sprovedu istragu, i da oni koji i na ovaj način prete, budu kažnjeni, iako je to u okolnostima u kakvim danas živimo teško očekivati - naglasio je Jevtić.

Kada je reč o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Jevtić kaže da nažalost nema pomaka i da je neshvatljivo da ne postoje nikakvi satelitski snimci.

- Ubistvo Ivanovića mora da se razreši zbog njegove porodice, ali i svih nas koji ovde živimo. To ide u lošem pravcu, ne postoje nikakve konkretne informacije verujem, ipak, da ćemo saznati ko je ubio Ivanovića - kazao je Jevtić.

Foto: TvPink Printscreen

Na pitanje šta se dešava sa kosovskom vladom nakon izlaska Srpske liste i prelaska u opoziciju, Jevtić kaže da ne veruje da bi ove godine moglo da dođe do izbora. Kazao je da se nakon prelaska Srpske liste u opoziciju desila jedna interesantna stvar, a to je da su se u kosovskoj skupštini ujedinili svi albanski poslanici i da su izglasili sve što je kosovska vlada predložila.

- To je ono što oni kao narod imaju, uvek će se ujediniti oko ovakvih političkih pitanja - rekao je Jevtić.

Govoreći o hapšenju Marka Đurića 26. marta, Jevtić je naveo da je nakon toga smenjen ministar unutrašnjih poslova, da više nije isti direktor policije i da je, posle zahteva Srpske liste, pokrenuta istraga od strane kosovskog policijskog inspektorata.

Jevtić kaže da nije optimista, ali da treba sačekati rezultate istrage, kao i da se svi slažu da se 26. marta dogodilo sve drugo osim profesionalne akcije kosovske policije.

Kako dodaje, on ne veruje da će se kapacitet Unmika širiti već da se ide ka tome da se prisustvo UN na KiM smanjuje, a ne širi.

Prema njegovim rečima, odlukom bivše vlasti da se celo pitanje preseli iz UN u Brisel, kada je započet dijalog i formiran Euleks, u tom momentu je data saglasnost da Unmik smanjuje svoje kapacitete i tada smo izgubili šansu da Unmik bude prisutan i da se sprovede rezulucija UN 1244.

Foto: TvPink Printscreen

Prof.dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, komentarišući pretnje upućene predsedniku Vučiću na“KM portalu” rekao je da stvari uvek treba posmatrati vrlo ozbiljno, temeljno i profesionalno.

- Ono čega su svi svesni, uključujući predsednika Vučića, je da pozicija uključuje i rizik i napade onih koji se suprotstavljaju njegovoj politici. Ovde je važno da mi Srbi i naša državna politika bude smirena i staložena, istrajna i konsekventna i da pokuša da koliko je to moguće da ostane mirna i ne dozvoli da je ove provokacije izbace iz ravnoteže - kazao je Kajtez i dodao da oni koji ne žele da stvari idu ka dobrom završetku pokušavaju na svaki mogući način da nas isprovociraju.

Kako kaže, za razliku od nekih prethodnih srpskih politika Srbija po prvi put ima novi istorijski kvalitet, a to je da reakcije nisu baš tako predvidljive.

Foto: TvPink Printscreen

Prof.dr Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost, komentarišući izjave Salvatorija i Haradinaja, rekao je da tu temu treba staviti u širi kontekst i da su i ove pretnje koje stižu predsedniku Vučiću, kao i nervozne izjave koje dolaze iz Prištine, međusobno povezane.

- Ne tvrdim da postoji neka personalna veza, ali je očigledno da procesi koji se dešavaju i da sve izjave imaju cilj da se proces diplomatske ofanzive u kojoj je predsednik Vučić, omete. Ne bih rekao da pretnje smrću predsedniku Vučiću dolaze iz centara moći, već iz centara nemoći. Dva su izvora odakle pretnje dolaze, jedan su parapolitički lideri, kojima rešavanje pitanja KiM na kompromisan način ne odgovara, a drugi je regionalni organizovani kriminal - kazao je Dragišić.

Foto: TvPink Printscreen

Vlade Radulović, vojni analitičar komentarišući hapšenje Srba na KiM, rekao je da hapšenja i tajne optužnice nisu dobre i da kada je razgovarao sa članovima porodice Srba koji su pritvoreni, zaključio je da se otvara velika lepeza pitanja.

#Aleksandar Vučić

#Dalibor Jevtić

#Kosovo i Metohija

'