AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić juče je doputovao u Tursku, a na aerodromu ga je dočekao predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

Zoran Milivojević, diplomata, na to što je Erdogan lično dočekao predsednika Vučića, rekao je da su to političari koji na neki način obeležavaju jedan deo epohe svojih zemalja.

- Erdogan je dočekao Vučića na neuobičajen način, čak na način koji ne predviđa ni turski protokol, ali je na taj način pokazao kakav značaj pridaje sa jedne strane odnosima sa Srbijom, sa druge samoj Srbiji kao državi, njenom položaju i uticaju na ovim prostorima i naravno, predsedniku Vučiću, kao šefu te države – istakao je Milivojević.

Foto: Printscreen

On dodaje da je sam doček i ono što je rečeno prvog dana, kao i to što je učinjeno na prvom koraku pokazalo da Turska pridaje poseban značaj odnosima sa Srbijom, kao i da je opredeljena za dugoročnu saradnju.

- Opredeljena je da se ta saradnja i na političkom i na ekonomskom planu podigne na najviši mogući nivo. Najava predsednika Erdogana, koji govori o tri milijarde evra u međusobnoj razmeni pokazuje jednu ambiciju i pokazuje jednu odluku i političku volju u tom pravcu. Prema tome to treba uzeti kao ozbiljno opredeljenje – kazao je Milivojević.

Kako kaže, treba imati u vidu dve stvari, prva je da se sve događa u predizbornoj kampanji predsednika Erdogana, a drugo da je Balkan ključni prostor evropske politike Turske.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, rekao je da je predsednik Erdogan na neuobičajeno svečan i za njih protokolarno neuobičajen način dočekao predsednika Vučića, napominjući da nijedan predsednik iz Srbije nije tako dočekan i spomenuo je da kada je on bio u delegaciji sa tadašnjim predsednikom Borisom Tadićem on nije bio dočekan na način na koji je Vučić.

Foto: Printscreen

- Ja sam u okviru srpskih delegacija bivšeg predsednika bio dva ili tri puta u Turskoj, u zvaničnim posetama i nikada predsednik Turske, u to vreme je bio Abdulah Gul, a Erdogan je bio premijer, nije tako dočekivao – prisetio se Krstić.

On dodaje da Turska ima jedan od najrazvijenijih protokola u svetu, i da do njih drže, kao i da ovaj doček govori o trenutnim i budućim odnosima Srbije i Turske.

Doc. dr Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost kazao je da je bitan događaj leto 2016. kada je predsednik Vučić u državnom udaru protiv Erdogana podržao Erdogana, i da se to desilo još u prvom satu, dok je cela Evropa ćutala, a da je pored Vučića to učinio još predsednik Putin.

Foto: Printscreen

- To je bitan događaj. Podrška predsednika Vučića je otvorila put novim odnosima sa Turskom – istakao je Perišić.

#Aleksandar Vučić

#Redžep Tajip Erdogan

'