AKTUELNO

Drugog dana zvanične posete Turskoj, na poziv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac i odao počast osnivačku moderne turske države Mustafi Kemalu Ataturku.

Predsednik Vučić se u Mauzoleju prvog turskog predsednika, u Anitkabiru, upisao u Knjigu utisaka istakavši da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom.

Foto: Tanjug

- Odajući počast velikanu turske istorije Kemal-Paši Ataturku, izražavam snažno uverenje da će se odnosi Srbije i Turske razvijati u korist obeju zemalja i naroda. Na mestu gde se sećamo prošlosti, ističem da Srbija želi najbolje odnose sa Turskom, jer su oni od značaja za našu budućnost.

Nadam se da moja poseta Ankari i nastavak odlične saradnje sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom znače korak vise u tom pravcu".

Mauzolej Ataturku je izgrađen u periodu od od 1944. do 1953. godine po projektu Emina Onata i njegovog saradnika Ahmeta Orhana Arde.

Foto: Tanjug

Nakon smrti, Mustafa Ataturk je privremeno bio sahranjen u Etnografskom muzeju u Ankari. Izgradnjom ovog objekta uz veliku državnu ceremoniju prebačeno je telo prvog predsednika Republike Turske.

U Mauzoleju se nalazi i brojni predmeti koji podsećaju na lik i delo velikog turskog vođe, kao i njegov značaj po turski narod. Potom će se Vučić sastati u Narodnoj skupštini Turske sa predsednikom parlamenta Ismailom Kahramanom.

Foto: Tanjug

Zatim je predviđeno polaganje cveća stradalima tokom neuspelog puča 2016. u pratnji predsednika turskog parlamenta.

Predsednik Srbije, potom, će se sastati sa svojim turskim kolegom u Predsedničkoj palati, gde će prvo imati sastanak u četiri oka, tokom kojeg će ministri imati bilateralne susrete, a zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Na kraju je predviđeno i da se predsednici Vučić i Erdogan obrate medijima, nakon čega će šef turske države u čast posete svog visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#knjiga

'