AKTUELNO

Predstojeći sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina, dan nakon njegove inauguracije, je velika stvar koja pokazuje da oni imaju izvanredan odnos, ali i pokazatelj velikog značaja koji Rusija pridaje Srbiji, kaze ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

- Vučić je trebao da bude na inauguraciji, ali je zbog prethodno preuzetih obaveza- susreta sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, ne može da prisustvuje, a velika je stvar što ce odmah posle inauguracije, na Dan pobede prisustvovati, biti zajedno sa predsednikom Putinom - rekao je Popović za Javni servis.

Prema njegovim rečima, nezaobilazne teme o kojima ce govoriti dvojica predsednika biće teritorijalni integritet Srbije, a u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, Republika Srpska, zaštita prava Srba u regionu kao i ekonomske i vojne teme.

Kako očekuje, jedna od tema bi trebalo da bude i namera Velike Britanije da pokrene inicijativu da se sednice SB UN o Kosovu održavaju iza zatvorenih vrata.

Britanija će preuzeti predsedavanje SB UN sledećeg meseca,a Popović ističe da ta ideja sigurno neće proći pored ruskog veta koji ce uslediti ako Srbija to bude tražila.

- Putin je na prošlom sastanku kada smo bili u Kremlju izrazio Vučiću spremnost da potpuno podrži Republiku Srbiju po svim pitanjima koja se tiču KiM, čak i da se uključi u pregovarački proces ako to Srbija bude tražila, ali je važno reći da Srbija na svim međunarodnim platformama treba da govori o KiM - da to pitanje stalno treba da drži otvorenim, a Savet bezbednosti UN je pravo mesto za tako nešto.

On je rekao da je inauguracija ruskog predsednika izuzetan politički dogadaj.

- Kamere celog sveta sutra ce biti uperene u Kremlj i to je najveći događaj verovatno u poslednjih nekoliko godina. Dolazi nova vlada, predsednik Putin ce ovih dana da promoviše novog ili starog-novog premijera...  - kaze on.

Ističući da je velika čast za Srbiju što će na biti prisutna na inaguraciji. Podsetio je da je Putin Srbiji mnogo pomogao u poslednjih 18 godina, navodeći njegove zasluge u sprečavanju ukidanja rezolucije 1244, u ulaganju veta na pokušaj proglašenja Srba genocidnim narodom ....

#Aleksandar Vučić

#Nenad Popović

#Rusija

'