AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovaće u dvodnevnu posetu Turskoj gde će se sastati sa šefom turske države Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ta poseta dogovorena je inače krajem marta kada su Vučić i Erdogan razgovarali telefonom, posle incidentnog hapšenja Marka Đurića na Kosovu i Metohiji.

Šef turske države je tada rekao da visoko ceni hladnokrvnu i mudru reakciju Vučica i vlasti u Srbiji, dok je Vučić istakao da će Srbija nastaviti da ulaže u mir i budućnost, ali da neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i države.

Dva lidera su tada takođe konstatovala da su bilateralni odnosi u daljem usponu i da očekuju još bližu saradnju.

Konkretnije o tome svakako će biti reči tokom predstojeće posete. To potvrđuje i saopštenje iz Erdoganovog kabineta u kojem se naglašava da će u okviru posete biti održan i prvi sastanak Visokog saveta za saradnju dve zemlje, da će se na sastancima razgovarti i o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će doprineti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali.

Razvoj situacije na regionalnom i međunarodnom nivou takođe će biti na dnevnom redu.

I ekonomska saradnja će sigurno zauzeti važno mesto tokom razgovora koje će predsednik Vučić imati sa Erdoganom i drugim turskim zvaničnicma naredna dva dana jer kako je, tokom posete Beogradu u martu rekao turski vicepremijer Fikri Išik, Srbija je za Tursku ključna država na Balkanu i Srbiju doživljavaju kao susednu zemlju iako nemaju zajedničku granicu.

Prema njegovim rečima, razvoj Srbije znači razvoj celog Balkana. Turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji i kao jedan od glavnih zajedničkih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvaja se izgradnja "kružnog" auto-puta izmedu Beograda i Sarajeva.

Predsednik Srbije bio u Turskoj i krajem januara

Vučić je u Turskoj boravio krajem januara kada je učestvovao na trilateralnom sastanku sa Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Tada je Vučić rekao da je dogovoreno da, šta god da se dešava, mir i stabilnost u regionu moraju da budu sačuvani. Kada je reč o bilateralnim susretima, obe strane su kao veoma značajanu ocenile posetu predsednika Erdogana Beogradu oktrobra prošle godine.

Prvo poseta Istanbulu

Predsednik Srbije će, najpre, boraviti u Istanbulu, gde će ga dočekati turski kolega Erdogan, sa kojim će prisustvovati Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Na forumu će se, pored dvojice predsednika, prisutnima obratiti predsednik odbora za spoljne i ekonomske odnose Turske Omer Džihad Vardan, ministar privrede Nihad Zajbečki i potpredsednik srpske Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U ponedeljak predsednik Vučić će boraviti u Ankari gde će najpre položiti venac ispred mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države.

Sledi sastanak sa predsednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom. Predviđeno je i polaganje cveća stradalima tokom neuspelog puča 2016. godine u pratnji predsednika turskog parlamenta.

Predsednik Srbije će se zatim sastati sa Erdoganom u Predsedničkoj palati.

Oni će prvo imati susret tet-a-tet, a ministri bilateralne susrete, da bi posle toga usledio plenarni sastanak delegacija i potpisivanje bilateralnih dokumenata. Predsednici Vučić i Erdogan će se posle sastanka obratiti medijima, a šef turske države će u čast visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

#Aleksandar Vučić

#Turska

'