AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da bi otvorena pitanja oko granica sa Bosnom i Hercegovinom trebalo da budu rešena bilateralnim sporazumima, kako bi imali stabilan i predvidiv region i kako ne bi išli na međunarodnu arbitražu.

- Zatvoreno pitanje granica važno je ne samo zbog nas, već i zbog naših partnera iz inostranstva, a to će onda svakako da se prelije i na naše ekonomske potencijale - navela je juče Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara na centralnom panelu "Jahorina ekonomskog foruma".

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u rešavanje ovih pitanja ušao sa iskrenim namerama, izuzetno optimistično, te da je Srbija smatrala da će pitanje granica sa BIH biti zatvoreno do kraja prošle godine.

- Ali se ispostavilo da nešto što je dogovoreno, više nije dogovoreno. Ja se plašim toga da mi nemamo problem da, kad se nešto dogovorimo, da od toga odstupimo. Ako tako bude bilo, onda nećemo nikada zatvoriti bilateralno te sporazume - navela je srpska premijerka.

U slučaju međunarodne arbitraže u vezi sa granicama, Brnabić je ukazala na primer arbitraže između dve članice EU, Hrvatske i Slovenije, ocenivši da "međunarodne arbitraže u balkanskim izvedbama izgledaju dosta drugačije - onako kako ni EU ne očekuje da će se završiti".

- Apelujem da sednemo i da se dogovorimo i da kada se jednom dogovorimo, onda i implementiramo te dogovre - naglasila je premijerka Srbije, napominjući da su bilateralni sporazumi mnogo bolji, ali da je za njih potrebna veća doza iskrenosti i odlučnosti.

#Ana Brnabić

'