AKTUELNO

Bojan Bilbija i Đoko Kesić prelistavali su naslovne strane dnevnih novina na kojima dominira vest o recipročnim merama srspke vlade koje su stigle kao odgovor na odluku Hrvatske da zabrani ministru odbrane Aleksandru Vulinu da kroči u ovu zemlju.

Govoreći o intervjuu predsednika Srbije za Ekspres, novinar Đoko Kesić kaže da je Vučić jasno stavio do znanja da razgovori sa Prištinom ne mogu da se vode po sistemu "nećemo da pregovaramo o onome što je moje, već samo o onome što je tvoje, što ćemo uzeti i podeliti".

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" kaže da za Srbiju uvek postoje neke nove prepreke, pa smo sada svedoci platforme Prištine prema kojoj sve pripada Albancima.

- Oni su već sve sami prisvojili, ali nas zovu da pregovaramo. Dakle, nije sve baš njihovo. Ako se budu držali kao pijan plota tih platformi, teško da dijalog uopšte ima smisla. Vidimo da Kocijančić poziva da se ZSO formira, ali da paralelno Srbija preispita nezavisnost Kosova. Paralelno ne može, već prvo mora da se ispuni ono što je obećano, a onda novi proces mora da bude eventualno razmatranje tog pravno obavezujućeg procesa. Ovi procesi moraju da se nastave jedan na drugi, a ne da idu paralelno - kaže Bilbija.

Foto: TV Pink

Kesić podseća na pretnje Francuske svim zemljama koje povuku priznanje Kosova.

- Vučić u intervjuu kaže da je greška što u prošlosti nismo više mislili o budućnosti. Bilbija je u pravu - oni su sve rešili i sad traže da mi to priznamo. Što im je važno da Srbija to aminuje ako je odluka njihova? - kaže Kesić za "Novo jutro".

Komentarišući recipročnu meru Vlade Srbije kojom se zabranje ulaz hrvatskom ministru odbrane u našu državu, Bilbija kaže da je reč o izazvanim merama.

Foto: TV Pink

- Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević je bio protiv posete predsednika Vučića Zagrebu, odnosno tražio je da se pre dolaska predsednik izvini za navodnu velikosrpsku agresiju. Takve izjave nisu dobrodošle, a Krstičević je doglavniku premijera Andreja Plenkovića. Ako bi ova situacija išla dalje, ako bismo počeli da povlačimo ambasadore, sve ono pozivitvno što je urađeno tokom Vučićeve posete Zagrebu bilo bi anulirano. Kao da je neko baš to i hteo. Dobra volja postoji sa naše, ali ne i sa hrvatske strane - kaže Bilbija.

Pročitajte još: VLADA DONELA ODLUKU: Hrvtaski ministar odbrane NIJE DOBRODOŠAO U SRBIJU!

Kesić ističe da hrvatska politika proizvodi negativnu energiju i konstantno smišlja načine kako da unese nemire u odnose kako bi se zataškale važne stvari u međusobnim odnosima, kao što su, recimo, prava Srba u Hrvatskoj, pozicija, imovina...

Foto: TV Pink

Bilbija podseća na pretnje našoj ambasadorki u Zagrebu, a čim se ovakve stvari dozvoljavaju, to svedoči da je "nekoga baš briga, ili još gore: neko namerno želi da se odnosi nikada ne poprave".

Kesić kaže da je očigledno da namerno forsiraju sukob, te da Srbija mora biti mudra.

- Prekid odnosa ne odgovara nikome - kaže Kesić.

Pročitajte još: SRBIJA IMA SPREMAN ODGOVOR! Dačić: Ako Hrvatska povuče svog ambasadora, sledi reciprocitet!

Bilbija podseća da je "rezultat na semaforu" trenutno 1:1 i da se nada da zaoštravanje odnosa neće ići dalje.

- Hrvatska je članica EU, mi smo na evropskom putu, ne verujem da će se povlačiti ambasadori. Ipak, i povlačenje ambasadora je daleko od prekida odnosa, već je reč o demonstraciji nepoverenja - kaže urednik "Politike".

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Bojan Bilbija

#Novo jutro

'