AKTUELNO

Mere koje najavljuju su više nego sramne, pre svega ako se uzme u obzir činjenica da je ovaj diplomatski sukob započela upravo Hrvatska!

U slučaju da srpska vlada proglasi nekog hrvatskog ministra nepoženjim, kao kontrameru zabani ulaska u Hrvatsku ministra odbrane Aleksandra Vulina, zvanični Zagreb će morati da posegne za novim diplomatskim korakom, a jedini koji preostaje je hitno povlačenje na konsultacije ambasadora iz Beograda, piše zagrebački Večernji list.

List navodi da to praktično znači "zamrzavanje političkih odnosa na dostignutom nivou", koji su, kako se navodi ionako već dovoljno niski i “hladni”.

Foto: Tanjug

Večernji piše i da zamrzavanje političkih odnosa na postignutom nivou po pravilu ne treba da znači prekidanje privredne i trgovinske saradnje, koja je u napretku.

List piše da beogradski mediji špekulišu da će kontra mera Beograda biti zabrana ulaska u Srbiju ministru odbrane Damiru Krstičeviću ili ministru branitelja Tomi Medvedu, ili obojici.

Zvanični Zagreb, dodaje se, ne vidi nikakvu mogućnost za poređenje "provokativnog rečnika i izjava ministra Vulina s izjavama bilo kojeg od hrvatskih ministara o Srbiji".

Analitičari su podeljeni po pitanju recipročnih mera Srbije i dok jedni smatraju da je Srbiji najpametnije da se postavi žrtva i, kako navode, "prodaje po EU i svetu tezu kako Hrvati to sve rade zbog unutrašnje politike", čuje se da Beogradu iz politički moćnih država zapada sugerišu da ne zaoštravaju dalje sa Zagrebom.

Drugi pak uopšte nemaju dilemu da će, kako se navodi, Srbija, bilo to iracionalno ili ne, svakako uzvratiti Hrvatskoj.

Pročitajte još: Zukorlić za Novo jutro: Brisel Hrvatsku doživljava kao svoje nemirno dete kojem se praštaju nestašluci i koje treba da disciplinuje Srbiju (VIDEO)

#Aleksandar Vulin

#Hrvatska

'