AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Evropskog Saveta Donaldom Tuskom, sa kojim je razgovarao o odnosima EU i Srbije, evrointegracijama, regionalnoj saradnji i investicijama.

Predsednik Evropskog Saveta doputovao je danas popodne u Beograd gde ga je na aerodoromu "Nikola Tesla" dočekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Foto: Tanjug

Posle zajedničkog susreta, Vučić i Tusk sastali su se sa predsednikom Evropske investicione banke Vernerom Hojerom i prisustvovali potpisivanju Finansijskog ugovora između Evropske investicione banke i kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

Nakon potpisivanja ugovora predsednik Vučić se obratio medijima i rekao da želi građanima Srbije da kaže da je gospodin Tusk iskreni prijatelj Srbije i da se on uvek tako ponašao, a da njegovu posetu smatra veoma značajnom.

Foto: Tanjug

- Ja sam zahvalan Donaldu Tusku što je pokazao da možemo da računamo na podršku Evropskog Saveta i na njegovu. Poglavlja 23 i 24 su važna za budućnost naše zemlje. Značajan je finansijski ugovor koji je potpisan - kazao je Vučić ističući da je potpisan ugovor vredan 126 miliona evra.

Kako dodaje, razgovarali su i o auto putu Niš-Priština i da smatra da je on važan za ceo region.

Foto: TvPink Printscreen

- O ovome sam prvi put govorio sa Angelom Merkel 2013. godine. Zahvalan sam Tusku za podršku da ubrzamo tu izgradnju i na tome što je zamolio Hojera da krenemo u izgradnju  puta koji prolazi kroz Nišavski i Toplički okrug. Večeras ćemo razgovarati o Kliničkim centrima - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da se razgovarali i o pitanju koje, ako ne bude na adekvatan način rešeno, predstavlja prepreku na evropskom putu Srbije, a to je pitanje KiM.

- Pokazao sam Tusku Briselski sporazum i to da je Srbija sve uradila. Mi u Srbiji smatramo da treba da dođe do kompromisnog rešenja. Moramo da se borimo da naša deca nemaju problem kao mi danas. Nemam šta ni da ponudim ni prodam što neki pre mene već nisu dali. Borićemo se za interese našeg naroda,  za naše nacionalne i državne interese. Snažnije nego što su to neki drugi činili ranije - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

On kaže da Srbija može da prihvati kompromis, ali ne i ponižavanje Srbije.

- To nikada nikome ova zemlja nije dozvolila, i neće dozvoliti u budućnosti. Ako mi budemo "slepi kod očiju", pa ne razumemo šta se dešava kod nas i u regionu, onda ćemo samo da gubimo i sebe da dovodimo u sve težu situaciju - zaključio je Vučić i još jednom se zahvalio Donaldu Tusku.

Potom se na srpskom obratio i predsednik Evropskog Saveta, Donald Tusk.

Foto: Printscreen

- Zadovoljstvo mi je da sam ponovo u Beogradu. Glavni razlog moje posete su pripreme za Samit Zapadnog Balkana koji treba da se održi u Sofiji. Kao Poljak rođen i odrastao u komunizmu, dobro se sećam vaše nezavisnosti. U mojoj generaciji, još živi legenda o vašem herojskom i uspešnom otporu tokom Drugog svetskog rata. Čak i Nemci znaju da je Bog bio na vašoj strani. Danas je čitavom svetu jasno da će o budućnosti Srbije odlučivati samo Beograd, ni Evropska unija, ni Amerika, ni Rusija - istakao je Tusk.

- Hteli bismo da u budućnosti produbimo naše ekonomske veze. Stoga će Samit u Sofiji biti značajan. Hteo bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem, ali i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti - naglasio je Tusk.

#Aleksandar Vučić

#Donald Tusk

'