AKTUELNO

Konferenciji u Talinu prisustvuje više od 30 predsednika parlamenata zemalja EU i država kandidata za članstvo u EU, a na otvaranju Konferencije govorio je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, poručila je danas u Talinu da je puna privrženost Srbije procesima evrointegracija, zasnovana na uverenju da su svi napori, nekada teške i bolne mere, u najboljem interesu naših građana, mira, stabilnosti i prosperiteta regiona, a time i Evropske unije.

Ona u estonskoj prestonici učestvuje na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije i zemalja kandidata.

- Zato je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima je ovaj veliki projekat zasnovan - istakla je Gojković obraćajući se predsednicima parlamenata.

Gojković je naglasila da Srbija ulaže dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima EU, o čemu svedoči i pozitivan Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, saopšteno je iz kabinera predsednice parlamenta.

Ona je ukazala da brojni izazovi koji stoje pred EU i koji se odvijaju unutar nje, zahtevaju otvorenost u dijalogu, mudrost u izboru rešenja, hrabrost u njihovom sprovođenju i solidarnost u podnošenju posledica.

- Istorijski posmatrano, EU se neprekidno razvijala prevazilaženjem kriza, koordinacijom politika i iznalaženjem novih pravaca delovanja, dok je paralelno tekao proces proširenja. Snažna ili proširena EU - to za nas nije stvarna alternativa, jer važan deo snage Unije leži upravo u proširenju - rekla je Gojković i izrazila nadu da će predstojeći samit u Sofiji u punoj meri afirmisati perspektivu proširenja i dati joj jasne smernice.

#Maja Gojković

'