AKTUELNO

Vlastima u Hrvatskoj smeta što Srbija govori istinu i smetaju im Srbi koji govore istinu, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući saopštenje hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da on nije dobrodošao u Hrvatsku.

On je istakao da će Srbija na ovu provokaciju reagovati državnički i uskoro.

- Mislio sam da je u Evropi zagarantovana sloboda kretanja, da svako ko nije učinio krivicna dela može da se kreće, a to o čemu sam ja govorio je samo procedura koja se odnosi na sve, ali vidite, tražili su povod. Smeta im Vučić. Smeta im ime, smeta im što je vrhovni komandant, jednostavno smeta im što Srbija govori i smetaju im Srbi koji govore - izjavio je Vulin.

On je objasnio da je procedura svuda ista za sve, to jest, da kada ministar odbrane putuje bilo gde, "a pogotovo kada taj put može da ima određenu političku težinu", on je dužan da se konsultuje sa vrhovnim komadantom koji mu daje ili ne daje dozvolu za to.

- Zanimljivo je da im nije smetalo da ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant vojske... Dakle jedino on moze da mi kaže 'nemoj da ideš na taj put', baš kao što ja kao ministar odbrane moram da dam dozvolu svakom pripadniku vojske kada napušta našu zemlju po službenom putu - rekao je.

Naglasio je da je "ovo sve pokušaj Hrvatske da ućutka nekoga ko govori istinu", a da je najstrašnija istina o Jasenvacu "ne samo to što se dogodilo, već i to što sadašnja Hrvatska neće čak ni da se pokaje za to što je uradila" i istakao da on neće prestati da govori istinu, onakvu kakva ona jeste.

- Nemačka je to završila. Rekla je 'kajemo se za zločine iz Drugog svetskog rata', ona ne dolazi u Mauthauzen da položi vence NA GROBOVE STRELJANIH S S ČUVARA. Teško je otići u Jasenovac na grob poklane dece, a posle u Blajburg na grob koljača te dece. A zašto to Hrvatska ne uradi, umesto toga - hajde da proteramo Vulina da ne može da dođe i da neće imati ko danas da govori o zločinima u Jasenovcu. Ma nemojte, govoriće uvek i govoriću ja. Nas boli svako ovo podsećanje, ali neko već jednom mora da kaže 'kajemo se, nećemo u Blajburg da polažemo vence na grobove ustaša - poručio je Vulin.

On je naveo da nije ni planirao da ide u Jasenovac, gde komemoraciju održava hrvatska vlada.

- Zašto bih ja bio sa hrvatskom vladom? Ja sam hteo da budem sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki... A, ne da budem sa hrvatskom vladom, gde nema ni Srba, ni Roma, ni Jevreja - rekao je Vulin.

Dodao je i da su mu zamerili i to što je rekao da je mržnja sa kojom Vučića čekaju u Zagrebu crna mrlja na obrazu Hrvatske, te podsetio da su predsednika Srbije tamo docekale "ustaše koje su ga vređale na najbrutalniji način".

Upitan o budućnosti odnosa dve zemlje, Vulin je rekao da srpska strana uvek pokušava da odnosi budu dobri.

- To što je Vučić istrpeo nije hteo ni na koji način da istrpi (predsednik hrvatskog parlamenta Gordan) Jandroković. Ovde on nije hteo da istrpi nikakvu provokaciju, kao da je čekao povod da odmah prekine posetu - dodao je ministar odbrane.

- Koliko ja poznajem Vučića, a dobro ga poznajem, Srbija će reagovati na ovu provokaciju državnički, onako kako reaguje jedna sigurna, suverena, stabilna država, a to možete da očekujete u najskorijem vremenu, u to sam siguran - istakao je Vulin.

Ministar je uoči Dana Vojske Srbije naveo i da je naša država dobila nova četiri "miga" od Belorusije, te da ćemo sa onima koje smo dobili od Rusije i sa naša cetiri miga imati eskadrilu - prvi put od 1999. godine i dodao da očekuje da "migovi" polete već početkom iduće godine.

#Aleksandar Vulin

#Hrvatska

#Srbija

'