AKTUELNO

Petar Petković, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, za NOVO JUTRO televizije Pink, rekao je da pravno obavezujući sporazum treba da bude proizvod dijaloga Beograda i Prištine, ali Amerika ne želi kompromisno rešenje i sprečava nastavak tog dijaloga.

- Najbitnije je da mi u Evropsku uniju ne idemo zbog EU, nego zbog nas i reformi koje treba da ojačaju našu državu i društvo. Ukoliko se desi da te reforme koje spominje Makron se ostvare do 2025.godine, a dotle bi mogli da završimo naš proces pregovaranja sa EU, onda ćemo se negde i poklopiti – rekao je Petković.

Kako kaže, možda je i bolje da se Srbija razvija na način kao što se sada razvija, po svim segmentima, nego da iz političkih razloga uđemo u Evropsku uniju.

- Ono što je važno kada govorimo o odnosu Evropske unije prema Prištini, jeste da mi zahtevamo formiranje Zajednice srpskih opština i što smo došli danas da i nakon pet godina mi nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština, a sa druge strane imamo EU koja je dala svoj potpis pre pet godina i obavezala se da sporazum onakav kakav je potpisan bude i sproveden – rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, radi se o tome da mi nemamo nikakvu tajnu politiku, imamo pravno obavezujući sporazum za koji više niko ne zna šta znači.

Foto: Printscreen

- Pravno obavezujući sporazum mora da bude proizvod dijaloga Beograda i Prištine. Mi smo ti koji zajedno sa Albancima treba da kreiramo pravno obavezujući sporazum. I dolazimo do toga da je Amerika ta koja sada sprečava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer zapravo ne želi kompromisno rešenje koje bi podrazumevalo i oblikovanje tog pravno obavezujućeg sporazuma – rekao je Petković.

Kako je Petković rekao, možemo da vidimo kako se stvara jedan kružok ljudi koji žele nezavisnost, i u Srbiji, a koji je povezan sa Amerikom sa istim ciljem, da se stvori zapravo atmosfera kako treba da se prizna Kosovo.

- Sam Janković je rekao kako Kosovo treba da uđe u UN i ostale međunarodne organizacije – naglasio je Petković.

- Mi već petnaest godina govorimo kako SAD vode politiku i odlučuje za Kosovo. Sada ponovo dolazimo na jednu dilemu koje je strahovito bitna. Evropska unija ne odlučuje o sebi, to je jedan birokratski mehanizam Brisela, uz koga Vašington drži Evropu u jednoj mekoj okupaciji – rekao je advokat Goran Petronijević.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, svako ko hoće nešto da radi mora da vidi da mi gubimo vreme sa Prištinom, jer oni rade na taster. Kako je rekao oni ništa ne odlučuju, takođe ni Brisel.

- Srbija ne treba Evropskoj uniji, niti EU treba Srbiji u ovom obliku. U drugačijem obliku, svakako. Srbija treba isključivo NATO-u i to samo zato što zatvara prostor, jer oni hoće potpunu dominaciju nad ovim delom Balkana. Oni hoće ovaj prostor – rekao je Petronijević.

Kako je prof. dr Zoran Dragišić, sa fakulteta za bezbednost rekao, nije toliki pesimista. Kako kaže, složio bi se da najveća suštinska moć leži u Vašingtonu, ali ni činjenicu da je Nemačka najznačajnija zemlja Evrope.

- Predsednik Vučić je i najavio da će pripremiti jedan plan za Kosovo koji će podrazumevati pre svega kompromisno rešenje i da je Srbija spremna na kompromis. Sa naše strane stoji otvorenost prema dijalogu i ukoliko toga nema sa druge strane tog kompromisa neće ni biti – rekao je Dragišić.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, ostvarivanje ciljeva neće biti lako i neće biti preko noći, ali ukoliko dođe do kompromisnog rešenja, bojim se da većina nas neće biti zadovoljna, ali je bolje da obezbedimo pre svega nešto za Srbe koji žive na Kosovu.

- Treba da napravimo jedan dobar temelj za generacije koje dolaze – rekao je Dragišić.

- Naš stav treba da bude da je Briselski sporazum takođe pravno obavezujući sporazum. Treba da insistiramo da se svaka tačka Briselskog sporazuma ispoštuje. Treba da zagrebemo stvari dublje. Ne smemo da budemo u defitizmu. Makron je govorio o regulaciji odnosa unutar EU, koja se u ovom trenutku pokazuje kao neefikasna organizacija – rekao je Nebojša Krstić, marketinški stručnjak.

Kako kaže, državno rukovodstvo treba da nađe modus da postojimo i u ovom interesnom svetu i u tom smislu ne treba stvari pojednostavljivati.

#Goran Petronijević

#Nebojša Krstić

#Petar Petković

#Zoran Dragišić

'