AKTUELNO

Sirijski lekari za NOVO JUTRO govore o trenutnom stanju u Siriji, motivima napada i izgledu glavnog grada Damaska. Oni su komentarisali šta je mogući fitilj za sirijsko bure baruta, težnje velikih sila u Siriji, ali i strah građana od novih bombi.

Putem Skajpa iz Damaska u "Novo jutro" uključio se dr Nauman Zaidan kako bi gledaocima preneo utiske izgleda glavnog grada Sirije. .

- Situacija je trenutno mirna, ljudi nastavljaju sa svakodnevnim obavezama. Ima struje i sve je pod kontrolom. Bilo je straha od bombardovanja, ali život se danas odvija normalno - kaže Zaidan.

Foto: TV Pink

On ističe da su agresiju izvršile tri države koje imaju ulogu da čuvaju mir u svetu i podsetio je na bombardovanje Jugoslavije.

- Navodno imamo hemijsko oružje - to je laž. Bombardovali su nas do šest ujutru sa 130 raketa. Na sreću, Sirijci su jak narod - kaže dr Zaidan.

Dr Mohamed Jaser Havari, rođeni Sirijac koji živi i radi kao pedijatar u Beogradu, ali su njegovi brojni prijatelji i rodbina još uvek u Damasku kaže da je očekivao napad.

- Brinuo sam se i znam da agresija nije pravedna. Oni uvek izmišljaju laži kako bi napali zemlje i ponašaju se kao u džungli - tri zemlje su bez dozvole, dokaza i pravne osnove izvršile bombardovanje suverene zemlje - kaže dr Jaser Havari.

Upozorenja, kako kaže, nije bilo, ali su građani očekivali bombardovanje. Prve bombe pale su, kako ističe, u četiri ujutru po lokalnom vremenu, trajalo je dvadesetak minuta, a sirijska protivvazdušna odbrana oborila je uglavnom sve rakete dok su još bile u vazduhu, tako da nisu došle do cilja - kaže dr Jaser Havari.

Foto: TV Pink

Položaj Sirije je, kao i Srbije, vrlo osetljiv.

- Sirijski narod je navikao na okupacije kroz istoriju. Ipak, u Siriji je najveća tolerancije na verske razlike. Verska mržnja u Siriji praktično ne postoji - kaže dr Havari.

Kako kaže, do napada je život počeo da se normalizuje u Siriji.

- Situacija je postajala sve bolja, vojska je uzimala sve više teritorije pod svoju kontrolu - kaže Havari. Govoreći o hemijskom napadu, smatra da ga nije bilo. Slike nakon navodnog napada, kaže, mogu da se odglume i cilj je da se čitav narod satanizuje, uključujući i lidera Bašara Al Asada.

Foto: TV Pink

Dr Zaidan ističe da ne postoji dokaz za hemijski napad i ističe da je sve gluma.

- Ovo je međunarodni rat koji se vodi u našoj zemlji. Velike sile traže našu naftu, u sukobu su interesa i strada naš narod - kaže Zaidan.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte unastavku:

#Novo jutro

#Sirija

'