AKTUELNO

Bombardovanje Sirije je pokušaj SAD da povrate svoj uticaj na događanja u toj zemlji i da sa sirijskog fronta potisnu Rusiju koja je od 2015. godine, dajući direktnu vojnu ili pomorsku podršu Bašaru El Asadu, promenila tok građanskog sukoba u Siriji, ocenio je analitičar Dejan Vuk Stanković.

- Ta receptura u kojem je izvedeno bombardovanje podseća u velikoj meri na unilateralizam kojem je sklona SAD. Nije bilo odluke UN, sumnjivi su osnovi po kojima je izvešena intevencija - rekao je Stanković.

Ta intervencija je, kaže, gledala da izbegne po svaku cenu sukob sa ruskom vojskom, jer nisu gađana područja gde su ruski vojnici. Dodaje da je ta kampanja, za razliku od one u Srbiji i u Iraku, ili u vreme aprapskog proleća u Libiji, trajala samo 50 minuta što, ocenjuje, govori da je tu bilo dosta i teatralnosti i pompeznosti sa američke strane.

- Jeste pokazan kredibilitet njihove sile i da njihova politička procena nadilazi međunarodno javno pravo, ali je pokazano i da je intenzitet bombardovanja mnogo manji i da je mogućnost uticaja limitiran i da SAD, u krajnjem zbiru, nisu tako moćne kao što su bile nekada - smatra Stanković.

Kaže da je otvoreno pitanje kako će se stvari dalje odvijati.

- Po prvim rekacijama mislim da je ovo samo vikend bombardovanje, odnosno neka vrsta izolovanog incidenta koji samo simbolično SAD i zapadnoj javnosti treba da znači pokušaj povratka na veliku scenu, odnosno mogućnost da SAD ponovo, kako je Tramp tvrdio u kampanji, postane velika. Izgleda da je to u ovom trenutku mnogo više ambicija nego mogućnost - smatra Stanković.

#Amerika

#Sirija

'