AKTUELNO

Uspon privrednih odnosa sa Nemačkom pokazuje poverenje te države prema Srbiji rekao je profesor dr Slobodan Zečević.

Profesor dr Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je da se u najavi sastanka Vučića i Merkelove govori o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji i putu Srbije ka Evropskoj uniji.

- Bilateralni odnosi su u usponu, posebno što se tiče privrednih odnosa sa Nemačkom, koja pokazuje poverenje prema Srbiji. Sve više nemačkih preduzeća dolazi i otvara radna mesta. Mislim da oko 44 hiljade ljudi radi u njima, i da je oko 400 kompanija otvorilo svoje firme i zapošljava Srbe. Interesantno je da je rađena anketa sa našim stanovništvom gde bi voleli da rade i oni bi najviše voleli da rade u nemačkim firmama - istakao je Zečević.

On dodaje da se ekonomski odnosi razvijaju, a da što se tiče problema Kosova, to ne možemo tek tako da promenimo.

Foto: Printscreen

- Zapad ima viziju Kosova koje je nezavisno i od Srbije i od Albanije u kom žive neki Kosovari, kao građani srpske nacionalnosti i albanske nacionalnosti koji bi živeli u nekom društvu demokratije, slobode, što se čini kao nešto potpuno nerealno - naglasio je Zečević.

Dragomir Anđelković, politički analitičar rekao je da Nemačka radi isto što i Srbija, samo na višem nivou.

- I Nemačka pokušava da balansira, ima ozbiljne ekonomske i geopolitičke interese kada se radi o odnosima sa Rusijom. Sa druge strane anglosaksonski blok u Nemačkoj ima snažan ideološki aparat u samoj Nemačkoj - ističe Anđelković.

Foto: Printscreen

Kako kaže Nemci traže svoj put da se ne uvuku u veće probleme, a da je što se tiče Kosova Nemačka definisala svoje stavove sa takozvanim Išingerovim predlozima.

- To podrazumeva da Srbija bez formalnog priznanja prihvati takozvanu nezavisnost Kosova, odnosno secesionistički akt Prištine. Ja mislim da će na sastanku biti pritisaka, ali manjih nego što se u javnosti stvara predstava - kazao je Anđelković.

Jakša Šćekić, novinar rekao je da je dobro što se sastanak održava u ovoj zategnutoj situaciji kada je Sirija u pitanju.

- U trenutku kada Merkelova balansira, i razgovarala je sa Putinom pre neki dan, a treba i da putuje u Vašington da se sretne sa Trampom, ali ipak ima i vremena da se sretne sa Vučićem. Treba biti miran i hladne glave i mislim da Francuzi i Nemci hoće da saznaju od Vučića koji je to minimum na koji Srbija može da pristane u rešavanju kosovskog problema - istakao je Šćekić.

Foto: Printscreen

On dodaje da će možda u nekom trenutku Tramp i Merkelova da pomenu Balkan i Kosovo, kako kaže, ne Kosovo u smislu rešavanja kosovskog problema nego da sada svi gledaju Balkan u odnosu između Amerikanaca i Rusije.

- Mi treba da budemo mudri i pametni i da razrešimo taj problem. Mislim da predsednik Tramp u ovom trenutku i narednih godina će imati veći problem nego da se bavi Kosovom. Ne zaboravimo da pored Sirije on polako ulazi u predsedničku kampanju - kazao je Šćekić.

#Angela Merkel

#Dragomir Anđelković

#Nemačka

#Slobodan Zečević

'