AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar evropskih i spoljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan ocenili su danas da dve zemlje teže unapređenju bilateralnih odnosa kroz intenziviranje dijaloga na najvišem nivou, o čemu svedoči i predstojeća poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji.

Premijerka Brnabić istakla je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i da određivanje okvirnog datuma pristupanja daje pozitivan efekat u daljem sprovođenju reformi i usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Izvestila je ministra Le Drijana da je Srbija spremna za otvaranje novih poglavlja u junu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Šef francuske diplomatije naglasio je da će Francuska nastaviti da pruža pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija i istakao da u narednom periodu veliku pažnju treba posvetiti reformama u oblasti vladavine prava i pravosuđa, kao najvažnijim pitanjima u pristupnim pregovorima.

Predsednica Vlade Srbije zahvalila je Francuskoj na podršci koju pruža regionu Zapadnog Balkana, koju je naročito pokazala kroz "Berlinski proces", koji, prema njenim rečima, predstavlja dodatni podsticaj regionalnoj saradnji.

Naročito je istakla podršku Francuske u osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, po francusko-nemačkom modelu.

Foto: Tanjug

Brnabić je ocenila da je Francuska jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Srbije i jedan od važnih investitora u srpsku privredu.

Kao dobar primer, navela je francusku kompaniju "Vinci Aeroports" koja je nedavno dobila tender za koncesiju aerodroma "Nikola Tesla".

Ministar Le Drijan istakao je da očekuje da će predstavnici Srbije, uz mnoge šefove država i vlada, prisustvovati manifestaciji obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, koja se održava u Francuskoj, u novembru, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još: Vučić: Srbija i Francuska su istinski prijateljske zemlje - naši odnosi i saradnja imaju odličnu budućnost

#Ana Brnabić

#Francuska

#Sastanak

#Žan-Iv le Drijan

'