AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da se Srbija ozbiljno bori protiv pranja novca i da ima najviše pravnosnažnih presuda u regionu za pranje novca.

Stefanović je u paralamentu, povodom toga što je Srbija stavljena pod monitoring Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekao da je tačno da Srbija nije ispunila određene standarde koji se traže, ali daleko od toga da se može nazvati zemljom koja na bilo koji način učestvuje u pranju novca ili finansiranju terorizma.

Podvukao je da je, naprotiv, Srbija pohvaljena i da je kroz delovanje njenih bezbednosnih organa, deo koalicije koja se bori protiv terorizma širom sveta.

- Niko ovde nije pokušao da prikrije da Srbija nije tehnički ispunila sve standarde koje FATF traži, ali to ne znači da Srbija na bilo koji nacin učestvuje u pranju novca i finansiranju terorizma - podvukao je Stefanović.

Donacija SAD za MUP vredna 380.000 dolara

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador SAD Kajl Skat potpisali su danas sporazum o donaciji informatičke opreme, vredne 380.000 dolara, koja će srpskoj policiji omogućiti efikasniju borbu protiv svih vidova kriminala.- Ova donacija omogućiće povezivanje policijskih stanica u Beogradu sa centrom za kriminalističku analitiku, što će doprineti efikasnijem radu beogradske kriminalističke policije, ali i omogućiti bolji uvid i analizu događaja na terenu i efikasnije suprotstavljanje svim vidovima kriminala - istakao je Stefanović. Ministar je objasnio da potpisani sporazum predstavlja nastavak saradnje Srbije i SAD u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, kao i na polju unapređenja rada policije.

Kako je rekao, nije reč o tome da Srbija nešto nije uradila ili ima neki suprotan ili “nakaradan” sistem, već sistem koji nije usklađen sa onim procedurama koji FATF traži.

- Da li Srbija ima evidenciju stvarnog vlasništv? Ima, i kroz Poresku upravu i kroz APR, ali to nije standard koji propisuje FATF, ali razlika je i u SAD i Nemačkoj...Oni na različite načine smatraju šta je važno u popisu stvarnog vlasništva - rekao je ministar.

Srbija se, naznačio je on, ozbiljno bori protiv pranja novca i u region ima najviše konačnih pravosnažnih presuda za pranje novca i zaplene imovine.

Stefanović je precizirao da je prošle godine ukupno bilo 45 učinilaca i 30 krivičnih dela pranja novca, samo u decembru je otkriveno 19 krivičnih dela pranja nova i 27 učinilaca.

Stefanović i Fratini: Napredak u ispunjavanju poglavlja 24

Ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović danas je sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem, razgovarao o napretku MUP-a u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 24 - pravda, sloboda i bezbednost.Stefanović i Fratini saglasili su se da je Srbija ostvarila značajan napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, saopšilo je ministarstvo.Predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju još jednom je izrazio podršku Srbiji na evropskom putu.

U prva tri meseca ove godine procesuirano je sedam takvih krivičnih dela i 11 učinilaca, što je, kaže, značajno povećanje u odnosu na prethodne godine.

- Nije Srbija na nekoj sivoj listi FATF zato što smo raj za pranje novca. Srbija se ozbiljno bori protv toga - rekao je ministar.

Dodao je da smo u borbi protiv terorizma svakako jedna od vodećih zemalja u region, te da sve države sa kojima sarađujemo u borbi protiv terorizma hvale Srbiju i tu saradanju.

- Da li su svi tehnički standardi ispunjeni? Nisu, ali to niko ne krije i ružno je što neki ljude kao da se raduju što neko Srbiju stavlja ne neku listu. To nije pohvalno, ali borimo se - rekao je Stefanović.

Istakao je da u svemu tome ima i politike i podsetio da je Evropska komicija bila protiv toga da se Srbija stavi na listu.

- To nije uvek pravedno, ali Srbija može i to čini, da bude i kroz zakone, da budemo efikasniji na način kako to vidi FATF - rekao je Stefanović.

#Donacija

#Kajl Skot

#Nebojša Stefanović

'