AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas u Moskvi sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom, kojeg je upoznao sa sa situacijom na Kosovu i Metohiji i nastojanjima da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisa.

Đurić je posle sastanka izjavio da je dobio bratsku i prijateljsku podršku Srbiji za samostalno vođenje unurašnje i spoljne politike, po pitanju Kosova i Metohije i po svim ostalim pitanjima važnim za našu zemlju.

U Moskvi se, kako je istakao, visoko ceni odnos koji predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

- Ovde se ceni i poštovanje Srbije za pozicije Rusije u međunarodnoj zajednici, kao što smo i mi zahvalni za podršku po pitanju KiM, i veoma je važno da možemo da otvoreno i prijateljski razgovaramo o pitanjima koja su za nas od suštinsog značaja - rekao je Đurić, koji je predstavnicima ruskog ministarstva spoljnih poslova preneo zahvalnost Srbije, njenih građana, a posebno Srba sa KiM, za istrajnu i principijelnu podršku međunarodnom pravu i pozicijama Srbije.

U saopštenju ruskog Ministartva spoljnih poslova nakon sastanka navodi se da su sagovornici potvrdili jedinstvo pristupa Srbije i Rusije po pitanju Kosova i Metohije i potrebu rešavanja problema u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ruska strana je, kako se dodaje, potvrdila podršku Srbiji u odbrani interesa na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, naglašeno i da su neprihvatljivi jednostrani koraci i primena nasilja Prištine prema Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da resenja treba tražiti u dijalogu Beograda i Prištine, uz primenu svega do sada dogovorenog, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština.

Đurić će, kako je najavljeno, sutra u Moskvi imati susret sa Petrom Tolstojem, zamenikom predsednika Državne dume Ruske Federacije zaduženim za međunarodnu saradnju.

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

#Rusija

'