AKTUELNO

Predsednik Srbije i premijer Bugarske obratili su se novinarima nakon zajedinčkog sastanka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Mostaru sa premijerom Bugarske, zemlje koja trenutno predsedava EU, Bojkom Borisovom.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije je nakon sastanka istakao da mu mnogo znači sastanak sa premijerom Borisovim na kojem je konstantovano da je važno da se uradi sve što je moguće za mir i stabilnost na Balkanu.

- Srbija i Bugarska nemaju otvorenih pitanja, imaju dobru ekonosmku saradnju, dobru trgovinsku razmenu. Danas smo pričali o putnom spajanju Beograda i Sofije, a najviše smo govorili o stvarima koje nisu bile prijatne ni nama, ni bugarskom premijeru. Borisov, naš prijatelj, bio je primoran da sluša o našim problemima. Uverio sam ga da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost i da ćemo na zapaljive izjave delovati mirno. Svaki sukob vratio bi nas stotinu godina unazad. Krenuli smo ekonomski da se oporavljamo. Imamo suficit u budžetu, veliki broj i sumu novca od stranih direktnih investicija. Sve bi propalo ako bi došlo do sukoba. Zato sam zahvalan Borisovu koji vidi koliko marljivo radimo na stabilnosti - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

Borisov kaže da sa radošću prati razvoj i napredak Zapadnog Balkana. Kako kaže EU se zalaže za mir i stabilnost na Balkanu.

On je istakao da Vučić ulaže ogromne napore da bi se nastavio proces evrointegracija i kako bi se mir zadržao.

- Nadam se da će kolege sa Kosovom da nastave putem mira, jer zapaljive izjave ne donose ništa dobro. Istinski se nadam da će Vučić nastaviti u istom pravcu. Sinoć smo razgovarali sa ostalim liderima u regionu i oni kao da nisu optimistični i očekuju nešto loše. Obraćam se čitavom regionu: moramo ispoljiti razum, jer posledice će snositi samo Balkan. Ne želimo da se vraćamo desetinama godina unazad, ne smemo biti egoisti. Sa zadovoljstvom sam zato prihvatio poziv da posetim Mostar - kaže premijer Bugarske.

Odgovarajući na pitanja novinara, Borisov je pozvao političke lidere na mir u regionu, jer je sve ostalo sebično.

- Novi vojni konflikt na Balkanu donosi sukob svima - ističe Borisov.

Foto: Tanjug

Vučić je podsetio na brojne sastanke sa evropskim liderima koje će imati u narednih 20 dana.

Važan nam je susret sa Angelom Merkel i očekujem razumevanje za Srbiju. Ipak, ni ljudi u Srbiji ne treba da očekuju previše, jer bi bilo laganje da očekujemo promenu stava oko nezavisnosti Kosova. Neću da spavam, daću sve od sebe, neću pokleći, boriću se za Kosovo, ali nije realno da zapovedamo velikim silama. Vidimo da te sile traže novo mesto konflikta i Borisov i ja samo gledamo da to ne bude ovde. Imali smo puno sukoba u prošlosti i novi nam nisu potrebni. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, molićemo EU i SAD da objasne onima koje su stvorili da ničiji interes nije destabilizacija - kaže Vučić.

On je govorio o razgovoru sa Vujanovićem, na kojem je zaključeno da je trgovinska razmena sa Crnom Gorom.

#Aleksandar Vučić

#Bojko Borisov

#Bugarska

'